Srpska lista je kompaktna politička organizacija, čiji je cilj zaštita vitalnih interesa, očuvanje i zaštita kulturnog i verskog nasleđa, poštovanje ljudskih prava, opstanak i povratak interno raseljenih i jačanje institucionalnog i ekonomskog kapaciteta srpskog naroda na teritoriji Kosova i Metohije.

Srpska lista uz podršku Vlade Republike Srbije, sprovodi jedinstvenu i definisanu politiku na Kosovu i Metohiji, zalažemo se za poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dajemo punu podršku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i jasno smo opredeljeni da implementiramo sve sporazume koji su proistekli kroz proces dijaloga u Briselu.

Srpska lista je nosilac političke stabilnosti, posvećeni smo očuvanju mira i verujemo u snagu i istrajnost svoga naroda koji ima istorijsko iskustvo, verujemo u zajedničku privrženost u očuvanju svog entiteta na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista će predano raditi i u skladu sa svojim političkim delovanjem koji se zasniva na pricipima vladavine prava uz poštovanje principa jednakosti i ravnopravnosti, stabilnog, privrednog, bezbednog i bezbrižnog života svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji