Кабинет заменика премијера је у сарадњи са српском дијаспором из Швајцарске обезбедио грађевински материјал у вредности од 5000 евра за изградњу рибљег ресторана у Великој Хочи, према пројекту из Нашег плана.

Грађевински материјал је данас уручен Витомиру Гарићу, власнику рибњака пастрмке, а према речима заменика премијера Бранимира Стојановића план је индивидуално оснаживање породица које се труде да раде и овде отану. Истакао је да је то само почетак заједничког подухвата у коме ћемо заједно са браћом из дијаспоре започети бројне активности на имплементацији онога што је наш план опстанка.

„Пројекат који смо започели креирањем Нашег плана, наше идеје како да овде преживимо, полако развијамо. Овај пројекат је заправо један од тих пројеката где ћемо овој породици која овде живи и ради, која се бори да самостално привређује и опстане на овом простору, да помогнемо. Да ојачамо њихов посао, да овај рибњак добије и мали ресторан, јер Велика Хоча јесте велики туристички потенцијал и мора да има све оно што једно туристичко место има, а то је и ресторан. Наша браћа из Швајцарске су са нама, отпочињемо шири низ активности, ово је први долазак наших људи из Швајцарске и сигурно ће долазити и у будућности. Морамо заједно да радимо и да се боримо, самостално нико од нас апсолутно нема шансе, али заједнички верујем да можемо да урадимо пуно лепих и корисних ствари“, казао је Стојановић.

Према његовим речима сам долазак наших људи из Швајцарске је за Србе који овде живе лепа порука, порука да нису сами, док са друге стране они који су данас по први пут овде, како је Стојановић казао, у Швајцарску се неће вратити исти, већ потпуно другачијег мишљења и другачије слике о Косову, због чега ће поново доћи и све чешће долазити.

„Трудићемо се да помогнемо све оне који су вредни, који хоће да раде. Дијаспору желимо да укључимо у све то и ово је пре свега велики задатак и за осталу нашу дијаспору, у другим земљама где нас има, а има нас хвала Богу у многим земљама и зато сада је ово домаћи задатак и за све остале организације наше дијаспоре, да се укључе и ја мислим да ће се укључити . Сигурно да је ово добар почетак и верујем да ћемо направити добре резултате“, казао је Стојановић.

Витомир Гарић је отац троје деце. Породицу издржава од продаје пастрмке. Ресторан који ће направити уз помоћ добротвора из Швајцарске ће омогући њему и његовој породици да боље зарађују и живе од сопственог рада.

„Живим овде у Великој Хочи на овом светом месту, где има 13 цркава. Највећу захвалност дугујем заменику премијера Бранимиру Стојановићу, јер да није било њега ја не бих ни упознао ове добре људе и до овога никада не би дошло. Захвалио бих се свима који су помогли. За моју породицу ово је од великог значаја, бићемо сви заједно, на окупу и радићемо“, казао је Гарић.

Председник Кровне организације Срба у Швајцарској Звонимир Јовановић, родом је из Косовског Поморавља, али већ 30 година живи и ради у Швајцарској. Захваљујући њему покренута је акција прикупљања новца за помоћ овог пројекта из Нашег плана.

„Пре три месеца сам упознао овог човека, обећао сам му да ћемо помоћи јер сматрам да вредном човеку треба помоћи. Ми смо у Швајцарској покренули једну акцију и заједно са СПЦ која је много помогла скупили смо део средстава за почетак ових радова. Ускоро, у марту, мају и септембру долазе већ три нове делегације из Швајцарске. Ја се надам да је ово само почетак једне братске сарадње“, истакао је Јовановић.

Председник Удружења Српских привредника Швајцарске и оснивач Српског самита Стеван Стевановић,који је иначе родом из Републике Српске, по први пут је на Косову. Под утиском је свега што је видео и сигуран је ће поново доћи.

„За само три дана колико смо овде доживео сам пуно тога позитивног, суочио се са свим проблемима са којима се ви овде суочавате и кад се вратимо у Швајцарску верујте да ћемо пренети све што смо видели овде, јер ми тамо имамо негу другу слику и представу о Косову. Као прво плашили смо се да дођемо на Косово. Могу само да претпоставим како је нашим људима да овде опстану и трудићемо се да им помогнемо колико можемо, а радо ћемо и угостити сваког ко жели да дође код нас да нас посети“, рекао је Стевановић.

У сарадњи са Епархијом рашко-призренском и Туристичком организацијом Грачанице за Србе, добротворе из Швајцарске који на Косову бораве три дана, организоване су посете манастирима и другим важним културно-историјским споменицима, као и вечерња дружења на којима имају прилику да прате српске народне игре које изводи Културно уметничко друштво Венац.