На  Управном одбору пројекта „ПРК 5/РРК 5“ (Пројекат повратак и реинтеграција) , током прве фазе, који је данас одржан у Министарству за зеједнице и повратак одобрена је изградња 97 кућа за расељена лица. Изградња ће бити реализована у општинама – Пећ, Исток, Клина, Обилић, Косово Поље, Грачаница, Ново Брдо, Каменица, Штрпце и Ораховац.

Управном одбору су поред представника Министарства, присуствовали и представници Канцеларије Европске уније на Косову, представници Међународне организације за миграције (ИОМ/МОМ), која ће и имплементирати пројекат и представници УНХЦР-а.

Генерални секретар МЗП-а Ненад Стојчетовић је оценио да је пројекта „ПРК 5“  веома значајан за процес повратка и у име министра Далибора Јевтића захвалио се присутнима на помоћи коју Министарству пружају током процеса, који како је истакао није ни мало лак.

„Захвалан сам Канцеларији ЕУ на Косову на подршци у процесу повратка и на свему ономе што генерално чини. Без њихове помоћи ми не бисмо могли са успехом да говоримо о пројекту као што то данас чинимо.”

Стојчетовић је рекао да ће Министарство за заједнице и повратак и потпредседник Владе и министар Далибор Јевтић  иако у техничком мандату наставити да раде још више и да ће ових 97 кућа бити само мотив да повратак у 2018. буде успешнији од повратка у претходној години.

Током састанка обевестио је партнере на пројекту, да ће Министарство за заједнице и повратак наставити да и ове године на што бољи начин остварује пуну имплементацију на реализацији својих обавеза.

Представник Канцеларије Европске уније на Косову, Самир Селими,  захвалио се  Министарству и министру Јевтићу на труду да процес повратка буде успешнији и бољи. Менаџер пројекта „ПРК 5“, Агрон Ајази је подвукао да ће се са добром сарадњом наставити и рекао да ће се све евентуалне потешкоће приликом реализације у сарадњи са МЗП-ом и партнерима превазићи.

Током састанка је речено да постоји чврсто уверење да ће се на крају 2018. године говорити о добрим резултатима, као што је то био случај и за претходне четири фазе.