У село Љубожда код Истока вратило се тринаест српских породица. Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић захвалио општини Исток која је изразила спремност да пружи сву потребну подршку како би што пре решили бирократске процедуре.

Јевтић је рекао да ће Министарство заједно радити и са Канцеларијом ЕУ и организацијом АММ.

„Општина Исток је део нашег пројекта РРК, и у склопу са тим, ми ћемо поред кућа које ћемо обнављати и градити пружити могућност да кроз грантове ове породице добију неку малу помоћ за почетак како би започели неки посао“, рекао је Јевтић.

Он је казао да је јавност упозната да су са мештанима села Љубожда код Истока договорили њихов повратак.

„На њихову иницијативу повратка у ово место данас, показали су да се упорност исплати. Оно што смо прво договорили јесте да обезбедимо минималне услове, они ће од данас боравити у једном објекту који ћемо ми адаптирати, у питању је кућа мештанина Чеде Симића, рекао је министар Јевтић у Љубожди. Дао сам налог да се одмах крене у процедуру решавања питања папиролошке документације и свега онога што треба да се реши како би кренули у обнову и изградњу кућа за тринаест породица које ће се вратити у Љубожду. Министарство за заједнице и повратак биће овде свакодневно, да помогне овим људима, да се та њихова упорност и жеља ни на који начин не смањи. Нама је значајно да свих тринаест породица, које су изразиле жељу да се врате, овде што пре добију кров над главом, у своје обновљење куће, или новоизградјење“, рекао је Јевтић.

Јевтић је истакао да, иако неће бити лако, уз упорност се може све.

„Жеља и циљ нам је да на овај начин пошаљемо и другим расељенима врло јасну поруку, да се уз упорност може све, неће бити лако, и то смо видели данас чим смо дошли, да су услови минимални у том објекту у којем ће породице да бораве првих дана, али након свих ових година, жеља и упорност која је остала код ових људи, нешто је највеће што сада имамо,, закључио је Јевтић.

Мештани овог села кажу да су срећни јер су се после осамнаест година ипак вратили на своја вековна огњишта, и да иако су срушена и уништена ипак су њихова.

Жарко Жарић из овог села каже да од министа Јевтића, како и до сада и у будуће очекује пуну подршку и помоћ, и да је ово порука и осталима да се врате тамо где су им куће и дедовина.

„Од комшија Албанаца добили смо честитке за повратак, неки од њих позвали су нас у своје куће на кафу, па се зато и не бојимо, верујемо да ће све бити у реду“, рекао је Жарић.

Село Љубожда у општини Исток је и пре исељавања бројало 13 српских породица, са укупно 63 чланова.

Извор: ТВ Мост