Председник посланичког клуба Српске листе у Скупштини Косова Славко Симић рекао је да су се данас, по сопственој одлуци, посланици те листе вратили у косовски парламент након што су у октобру замрзли своје учешће у раду у косовским институцијама.

Симић је у агенцији Бета рекао да су посланици одлуку о повратку у институције донели у интересу српског народа на Косову и Метохији који је то подржао, а одлуку је подржао у име Владе Србије и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Дјурић.

Упитан који је помак учињен у односу на захтеве који су наведени као разлог замрзавања рада у косовским институцијама, Симић је рекао да су представници Српске у претходном периоду изразили свој политички протест.

“Дакле, нисмо учествовали у раду институција зато што се нису поштовала права српске заједнице, није се поштовао глас српских политичких представника. Сигурно да је тај наш политички протест имао неку врсту ефекта зато што смо о свим проблемима разговарали и с високим медјународним званичницима који су посетили Приштину, као и с представницима Квинте из овдашњих амбасада”, рекао је Симић.

Према његовим речима, представници Срба су у свим тим разговорима указивали да су се закони, попут оног за Трепчу и Капиталне инвестиције, усвајали без консултација са српским политичким представницима и да је тако политички протест представника Срба уродио плодом зато што после тога Приштина неће моћи више да доноси једностране политичке одлуке које нарушавају виталне интересе српске заједнице.

“Ми смо сигурно у разговору с високим званичницима натерали медјународну заједницу и ЕУ да изврши одредјени притисак, а у последње време и отворени притисак на приштинске институције да се крене са формирањем ЗСО. А идеја о формирању војске није наисла на подршку медјународне заједнице. Иначе, неучествовање у институцијама и указивање на кључне проблеме показује да су наши разговори с представницима медјународне заједнице уродили плодом”, оценио је Симић.

На питање шта је са законима о Трепчи и Капиталним инвестицијама због којих су представници Срба замрзли свој рад у институцијама, Симић је одговорио да су ти закони усвојени али да у пракси не могу да се спроведу и да очекује да ће они, као и закон о верификацији имовине на захтев представника Срба, а уз помоћ ЕУ на Косову и коалиционих партнера бити враћени на дораду.

Он је додао да представници Српске желе да управо кроз институције штите виталне интересе, а то је да се и на техничком и на високом нивоу настави дијалог Приштине и Београда у Бриселу.

“За нас је од посебног интереса да управо кроз институције спречимо Приштину у намери да трансформише Безбедносне снаге Косова у оружане снаге Косова. Дакле да формира војску мимо Устава, мимо подршке посланика српске и других мањинских заједница. Сигуран сам да ћемо у томе успети јер идеја председника Хашима Тачија није наишла на подршку ни медјународне заједнице, ни НАТО-а, ни на подршку представника српске заједнице који су снажно против те идеје”, рекао је Симић.

Према његовим речима, представници Срба ће искључиво радити на одржавању мира, стабилности и безбедности српске заједнице и градјана Косова.

“Ми ћемо дати снажну подршку да се што пре крене с формирањем Заједнице српских општина. Спречићемо кроз институције Приштину да самостално улази у аранжман за ЗСО без српских представника и српске заједнице што су представници ЕУ рекли представницима Приштине на састанку коме сам присуствовао. Хоћу да кажем да је ЗСО у власништву српске заједнице која живи на Косову. Ми желимо да тај процес формирања крене што пре”, рекао је Симић.

Он је додао да ће већ од данас преко скупштинских одбора и скупштинских седница представници Српске говорити отворено шта желе, колико су учинили за све ово време како би сачували мир и стабилност и колико су заиста желели да граде партнерски однос са институцијама и албанском заједницом на Косову.

Упитан да ли је знао да је премијер Србије и кандидат за председника Србије Александар Вучић у интервјуу бечком Стандарду, који су пренели српски медији, пре њихове одлуке о повратку у институције Косова најавио да ће се српски посланици вратити у косовске институције и да је о томе у среду постигнут договор, Симић је рекао да је упознат са тим интервјуом и да премијер има редовну комуникацију са политичким представницима српске заједнице на Косову и Метохији и да то Србима много значи.

“Наравно, ми смо се консултовали и са нашом владом, са нашим премијером и одлука о повратку у институције је донесена у правом тренутку”, одговорио је за Бету Симић.

Извор: Бета