ПРОГЛАС „ГРАЂАНСКЕ ИНИЦИЈАТИВЕ СРПСКА ЛИСТА“

поводом данашње регистрације политичке партије 

„Грађанска иницијатива Српска листа“

 

Поштовани суграђани, браћо и сестре,

За нама су године мукотрпне борбе за спас српског народа и обесправљених заједница на Косову и Метохији. Идеја „Српске листе“ проистекла је из потребе да српски народ и народи који са њим деле изазове буду организовани у јединствени политички фронт, имун на поделе и истински делотворан политички чинилац.

У протекле три године постигли смо колико се постићи могло, суочени са све снажнијом радикализацијом у Приштини и сталним настојањима да се српски народ самовољом оних који имају већину за одлучивање сведе на статус безначајне мањине без права на сопствене интересе и постојање. У таквим околностима, учинили смо све да сачувамо мир и допринесемо стварању мултиетничког друштва на Косову и Метохији.

Иако смо желели да трајно функционишемо као свенародни покрет, отворен за све патриотске снаге и политичке организације нашег народа на Косову и Метохији, били смо принуђени да прерастемо у политичку странку како бисмо се ефикасније бранили од покушаја да се наша организација злоупотреби прављењем приватних погодби, а српски народ доводе у ситуацију да ради против сопствених интереса.

И будућност нам доноси велике изазове и од нас самих зависи да ли ће Срби и народи који живе са нама у слози имати комад слободне земље и неба на Косову и Метохији, или ће подлећи притисцима оних који би да од нас начине безобличну масу без идентитета и колективних права.

„ГИ Српска листа“ позива све наше грађане и грађанке на Косову и Метохији да постану део наше политичке организације. Жеља нам је да створимо нову генерацију непоколебљивих и непоткупљивих српских политичара који ће знањем, мудрошћу и несаломивом љубављу према својој држави Србији бранити наше заједничке интересе на Косову и Метохији.

Неопходно је да заједно изаберемо најбоље и најквалитетније међу нама како бисмо, на корист свога рода, на Косову и Метохији могли да обављамо најодговорније политичке функције и остваримо што већи утицај у Приштини. Жеља нам је да у своје редове укључимо што више младих, јер на њима је будућност српског народа на Косову и Метохији.

Неки од наших приоритетних циљева биће стварање снажне Заједнице српских општина; пуна заштита имовине и права Српске православне цркве на Косову и Метохији; доношење нових законских предлога о питањима од значаја за српски народ искључиво уз сагласност изабраних српских политичких представника; стварање свеобухватних услова за повратак протераних, као и расветљавање судбине киднапованих и несталих и процесуирање одговорних за злочине почињене од 1998. године; заустављање приватизације државне, друштвене и задружне имовине и испитивање злоупотреба у досадашњем процесу приватизације; заштита српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање.

Ујединимо снаге како би наше жеље постале реалност, а воља српског народа обавезујућа политичка чињеница за све оне који намеравају да управљају Косовом и Метохијом.

У Косовској Митровици, дана 12. маја 2017. године