Посланици косовске скупштине усвојили су у начелу предлог закона о верским слободама, којим се први пут јасно и правно гарантује да ће Српска православна црква несметано постојати на Косову и Метохији у пуном свом облику.

“Значајно је то да се у закону наводи да је православна црква на Косову и Метохији, њено свештенство и монаштво саставни део Српске православне цркве. Цркви ће бити омогућено неометано управљање комплетном имовином са којом располаже, али и да ће имати одређене повластице када су у питању царине и дажбине на Косову и Метохији”, рекао је РТС-у посланик Српске листе у косовској скупштини Игор Симић.

То је по њему велики успех, како за СПЦ тако и за целокупан српски народ, јер, додаје, закон искључује промену у статусу и називу за Српску православну цркву на КиМ.

“Законом се такође гарантује да нико неће имати право да полаже право на име, печат, грб или својину која се налази у власништву СПЦ, а да ће представнике СПЦ према институцијама на Косову именовати сама СПЦ, тако да нико неће моћи самостално да бира са ким ће разговарати испред СПЦ”, објаснио је Симић.

Он истиче да су у изменама закона из 2006. године, из времена Унмик администрације, помоћ пружили представници међународне заједнице на Косову и Метохији.

“Највећу подршку Српској листи у промени закона о верским слободама дали су представници Српске православне цркве на Косову и Метохији, који су на крају имали коначну реч у прихватању промена”, рекао је Симић.

Пренео је да су представници албанске опозиције били против промена закона које се тичу СПЦ, а многима је сметао и сам назив српске цркве на КиМ.