Председник Српске листе, која је на косовским парламентарним изборима освојила 9 од 10 загарантованих места српској заједници, Славко Симић, у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да ће ова листа учествовати у свим политичким консултацијама, без обзира ко је мандатар.

Спремни смо да чујемо ко има искрену жељу да српску заједницу у косовском парламенту и влади снажно подржи, и омогући да ми нормално фунцкионишемо и као заједница и као политички представници. Уколико будемо видели да постоји конструктивност и флексибилност, бићемо спремни да учествујемо у власти, каже Славко Симић.

РСЕ: Прву шансу за формирање владе добиће победничка коалицијиа ПАН, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај. Да ли ће и под којим условима Српска подржати његову владу?

Симић: Српска листа очекује да се што пре конституише скупштина, да формирамо посланички клуб и узмемо све оно што нам припада у скупштинским одборима. Спремни смо да учествујемо у политичким консултацијама са представницима албанских странака како бисмо сагледали њихове стварне позиције, сада када је међу њима утихнуо жар предизборне борбе.

Спремни смо да разговарамо са свима, тако да очекујемо да председник Тачи у наредних неколико дана позове представнике политичких странака који су ушли у скупштину и који су сада део парламента, да направи консултације најпре с њима а затим и са новим мандатаром.

Српска заједница не може да бира, нити да утиче ко ће бити мандатар, јер то одређује албанска већина и албанска заједница на Kосову. Спремни смо да учествујемо у свим политичким консултацијама, јер ми смо дефинисали наше политичке позиције и у току предизборне кампање и сигурно да ћемо се држати тих принципа, како би омогућили да српски народ на Kосову буде у бољем положају него што је то било до сада.

РСЕ: Да ли то значи да ће Српска листа подржати владу Рамуша Харадинаја?

Симић: Па ја ћу вам поновити да ћемо ми учествовати у свим политичким консултацијама, без обзира да ли је то Рамуш Харадинај, или Аљбин Kурти или Иса Мустафа. Ја понављам да ми на то не можемо да утичемо. Спремни смо да разговарамо са свима, спремни смо да чујемо ко уствари има заиста једну искрену жељу да српску заједницу у косовском парламенту и косовској влади снажно подржи и да једноставно омогући да ми нормално фунцкионишемо и као заједница и као политички представници. Уколико будемо видели да постоји конструктивност, постоји флексибилност, бићемо спремни да учествујемо у власти.

РСЕ: Kаква су очекивања Српске листе од нове владе?

Симић: Па видите, ми смо били у претходном периоду део владе Исе Мустафе. То је била влада где се све заснивало на томе да данас све можемо, а сутра ништа не можемо. Сигурно да смо имали у претходном периоду у току скупштинског сазива, и у току рада и функционисања владе, штетне законе који су усвојени на уштрб српског народа који живи на Kосову и сигурно да ћемо инсистирати да се много тога промени, како би омогућили да српски народ ужива поштовање и у институцијама, и да српска заједница која живи на Kосову живи у једном позитивном и нормалном амбијенту.

РСЕ: Шта је оно што очекујете да ће нова влада учинити, а да претходна чији сте део били, није успела?

Симић: Сигурно да нас очекује пуно посла. Пуно проблема имамо. Пуно проблема и на локалном нивоу, и на централном нивоу, и уопште се на Kосову не може рећи шта је од чега важније.

Веома је важно да се настави процес дијалога у Бриселу, да се имплементира оно што је договорено у Бриселу, а ту пре свега мислим на формирање будуће заједнице српских општина, која је императив за српски народ и његов опстанак на Kосову. Инсистираћемо на кључним стварима за опстанак српског народа, али и инсистираћемо да се ревидирају неке ствари и неки законодавни процеси који су били актуелни у претходном периоду,а ту пре свега мислим на Закон о Трепчи, Закон о стратешким инвестицијама и ја се надам да ћемо и у скупштини, и у влади конструктивно сарађивати са будућим нашим партнерима и верујем да можемо многе ствари да померимо са мртве тачке.

РСЕ: Рамуш Харадинај је позвао партије на консултације о формирању владе. Хоћете ли се одазвати?

Симић: Ја могу званично да вам потврдим да ја још увек такав позив нисам добио, нити са таквом информацијом располажем. Још једном понављам да смо спремни да идемо на сваки позив, значи да присуствујемо сваком политичком конструктивном разговору и свакој консултацији без обзира ко нас буде позвао.

РСЕ: Српска листа ће добити нова министарства. Kоја очекујте да ћете добити, или евентуално бисте желели да добијете?

Симић: Српска листа и српска заједница на Kосову мора снажно да буде присутна у косовским институцијама, и да буде снажно присутна и у влади, и парламенту, и да узмемо све оно што нам припада као народу и заједници која живи на Kосову.

Не могу сада рећи која конкректно министарства или које ресоре, али сигуран сам да српском народу и српским политичким представницима треба омогућити да имају што више механизама, не само политичких, већ и институционалних и буџетских механизама, како би средине у којима живе Срби као већина, али и у енклавама, економски и инфраструктурно подигли на један бољи ниво, и како би нашем народу омогућили опстанак и останак на тим просторима.

 

Извор: Радио Слободна Европа / Маја Фићовић