На данашњој седници Скупштине у Приштини посланик Српске листе, Игор Симић, је у име посланичке групе Српске листе изнео низ предлога које ће путем амандмана поднети у току измене пословника.

Међу предлозима се посебно налази поштовање права на употребу српског језика који је по позитивним прописима службени језик.

“Највећи број материјала који добијамо за рад у одборима или на седницама Скупштине, а шаљу их институције, не добијамо на српском језику, а о њима морамо да се изјаснимо или о њима треба да гласамо, што је кршење основних права које гарантује устав” рекао је Симић.

Он је истакао да предлог пословника о раду Скупштине, као и бројни закони, има велики број мањкавости када је у питању превод на српски језик.

“Такође што се тиче избора потпредседника скупштине наш предлог ће се дефинисати на начин на који се бирају потпредседници из редова већинског народа, односно да потпредседника испред српског народа кандидује политичка партија која представља Србе, а на изборима је освојила највећи број мандата предвиђених за српску заједницу. Исто тако код избора владе, посебно министара из српске заједнице или позиција у различитим институцијама које припадају српској заједници наш предлог ће се односити на то да кандидати морају имати подршку већине посланика српске заједнице, у противном они неће имати легитимитет за свој рад.” рекао је Симић.

Он је истакао и да ће се захтевати да се цивилни службеници запошњавају уз поштовање заступљености српског и осталих народа.