Na današnjoj sednici Skupštine u Prištini poslanik Srpske liste, Igor Simić, je u ime poslaničke grupe Srpske liste izneo niz predloga koje će putem amandmana podneti u toku izmene poslovnika.

Među predlozima se posebno nalazi poštovanje prava na upotrebu srpskog jezika koji je po pozitivnim propisima službeni jezik.

„Najveći broj materijala koji dobijamo za rad u odborima ili na sednicama Skupštine, a šalju ih institucije, ne dobijamo na srpskom jeziku, a o njima moramo da se izjasnimo ili o njima treba da glasamo, što je kršenje osnovnih prava koje garantuje ustav“ rekao je Simić.

On je istakao da predlog poslovnika o radu Skupštine, kao i brojni zakoni, ima veliki broj manjkavosti kada je u pitanju prevod na srpski jezik.

„Takođe što se tiče izbora potpredsednika skupštine naš predlog će se definisati na način na koji se biraju potpredsednici iz redova većinskog naroda, odnosno da potpredsednika ispred srpskog naroda kandiduje politička partija koja predstavlja Srbe, a na izborima je osvojila najveći broj mandata predviđenih za srpsku zajednicu. Isto tako kod izbora vlade, posebno ministara iz srpske zajednice ili pozicija u različitim institucijama koje pripadaju srpskoj zajednici naš predlog će se odnositi na to da kandidati moraju imati podršku većine poslanika srpske zajednice, u protivnom oni neće imati legitimitet za svoj rad.“ rekao je Simić.

On je istakao i da će se zahtevati da se civilni službenici zapošnjavaju uz poštovanje zastupljenosti srpskog i ostalih naroda.