Шеф посланичке групе Српска листа Славко Симић саопштио је данас после разговора са конгресменима САД да та листа “очекује да Приштина преузме одговорност и да у Бриселу са делегацијом Београда договори и дефинише процес успостављања Заједнице српских општина (ЗСО), јер формирањем ЗСО српски народ постаје потуно равноправан у управљању институцијама и дношењу одлука на Косову и Метохији”.

Симић се у косовском парламенту састао са двопартијском делегацијом конгресмена САД који су дошли у дводневну званичну посету Косову.
Он је рекао конгресменима да парламентална група Српска листа и даље наставља са политичким протестом неучествовања у раду косовских институција.

“Појаснио сам да не учествујемо због закона који су усвојени у Скупштини и који имају једнострану правну основу, а из чијих процеса израде и усвајања су били искључени српски политички представници. То су пре свега закон о Трепчи, затим Закон о верификацији имовине и Закон о стратешким инвестицијама. Ти закони нису заштитили виталне интересе општина са српском већином и имовину српске заједнице која живи на Косову и Метохији”, навео је шеф Српске листе.

Он је рекао да је конгресменима пренео став српске заједнице да је у овом тренутку најважније да се отклони сваки вид фустрације и тензија које су присутне, како би се на тај начин наставио процес нормализације односа између албанске и српске заједнице.

Према наводима шефа Српске листе, амерички конгресмени су изразили заинтересованост за унапређење свих видова сарадње и подршке српској заједници која живи на Косову, како би им омогућили стратешко и јаче позиционирање на локалном и централном нивоу како би на тај начин остварили права која су им загарантована.

“Симић је на крају разговора изразио искрене честитке поводом изборног успеха и велике победе на председничким изборима господину Доналду Трампу и изразио наду да ће Срби на Косову иМетохији ојачати и унапредити сарадњу са Вашингтон преко америчке амбасаде у Приштини”, наведено је у саопштењу.

Извор: Блиц