Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да је за српске политичке представнике и српску заједницу на Косову веома важно да они буду носиоци израде статута будуће Заједнице српских општина.

Славко Симић је у изјави Тањугу навео да очекује да ЗСО буде формирана уз подршку и учешће представника Владе Републике Србије уз јасно поштовање принципа који су дефинисани бриселским споразумом.

“Важно је да будућа ЗСО добије статут правног лица, да има за циљеве јачање и потпуни надзор над општинама са српском већином, надзор развоја локалне привреде, здравствене и социјалне заштите, образовања, просторног планирања, побољшање услова за повратнике, економског развоја, дакле да нам ЗСО омогући озбиљан степен самосталности јер управо тако и предвиђено споразумом о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине”, рекао је Симић.

Председник српске листе је додао да званична Приштина треба да поштује договорено без обзира на притиске косовске опозиције са којима ће се сигурно суочити због будуће Заједнице српских општина.

Симић је казао да је политичка ситуација за Србе на Косову доста сложена, подсетивши да је Уставни суд Косова одбио жалбе Српске листе на неколико за Србе важних закона који су усвојени мимо воље српских посланика.

Заједница српских општина је кључни део Бриселског споразума и очекујемо њено формирање јер је њено формирање одавно требало да се деси, нагласио је Симић.

Извор: РТС