Српска листа се оградила од страначких сукоба унутар албанске заједнице али увек апелујемо и на власт и на опозицију да се уздрже од насиља у било ком облику. Највећу помоћ и разумевање очекујемо од међународне заједнице. Избор председника се не спомиње нигде као део нашег коалиционог споразума. Дакле, немамо никаву обавезу према нашим коалиционим партнерима да подржимо ни једног од кандидата – истиче Славко Симић

Нажалост и ова пленарна седница, прва у овој години протекла је у хаосу због опозиције која је упркос ригорозним мерама контроле успела да унесе сузавац , тако да су опозициони посланици у три наврата активирали девет патрона сузавца, због чега је три пута одлаган почетак седнице. Због неразумљивог и насилног понашања опозиције, била је приморана да интервениш е полиција, која је одвела одосно привела на информативни разговор десеторо посланика док је једна посланица због кошкања са обезбеђењем била приморана да затражи лекарску помоћ. Овим речима, Славко Симић, председник Српске листе и шеф посланичког клуба ове листе описује хаос који су посланици опозиције направили на седници косовске Скупштине у петак, крајем прошле недеље, не дозвољавајући почетак седнице. Оцењујући да се хаос који приређује опозиција наставља и у овој години, Симић истиче да због опструкције рада Скупштине коју опозиција врши већ шест месеци, највећу штету осећају грађани који живе на КиМ.

– Српска листа се оградила од страначких сукоба унутар албанске заједнице али увек апелујемо и на власт и на опозицију да се уздрже од насиља у било ком облику и да сви поштују основне принципе демократске власти и демократске опозиције како би се омогућио несметани рад законодавне институцијенаглаш ава Симић.

Да ли сте као председник Српске листе, имајући у виду целокупну политичку ситуацију на Косову и Метохији уопште у прилици да у скупштини изнесете проблеме свог народа ?

– Наравно да у свим ситуацијама и разговорима како са представницима владајућих партија, али и док је било прилике да разговарам са представницима опозиционих партија, износим проблеме са којима се суочава мој народ на Космету. Ти проблеми на жалост, нису ни мало лаки нити једноставни и најтеже је што се нису решавали у протеклом периоду, односно од доласка међународне заједнице само су се рекао бих, гомилали и сакупљали. Јер, ни после шеснаест година од доласка међународне заједнице Срби у Покрајини немају основна људска права, почев од слободе кретања у појединим крајевима, до права на сопствену имовину, па што је најгоре ни право на непристрасна суђења, односно правду… Проблема је заиста много и много би ми времена требало да све побројим. Али се мора на све начине и у свим приликама скретати пажња на њих и настојати да се решавају макар и у помацима, који могу довести до коначних решења.

Готово сви међународни представници осудили су насиље у косовској Скупштини, односно потезе опозиционих посланика. Колико је реално очекивати да се бес из посланичких клупа опозиција усмери на Србе у покрајини?

– Поучени ранијим искуствима, Срби увек стрепе од масовнијих окупљања Албанаца јер, још увек је свеже и болно сећање на мартовски погром 2004. године када је деветоро Срба убијено или погубљено на најсвирепији начин, када је на хиљаде њихових домова запаљено, када је уништено више од стотину наших цркава и манастира. То је нешто што је свим Србима у подсвести. Зато свако насиље које долази од већинског живља на Космету изазива бојазан код Срба који на жалост нису у стању сами себе да заштите.

 Како бисте оценили сарадњу Срба са међународним представницима односно међународном заједницом у покрајини. Да ли по вашем мишљењу они имају реалан увид у живот Срба у покрајини и њихове стрепње везане за свако окупљање Албанаца?

Управо због бојазни са којом су суочени Срби током протеста и немира Албанаца, највећу помоћ и разумевање очекујемо од међународне заједнице која је, морамо бити искрени, и рећи, безброј пута до сада заказала, баш када је највише требала да заштити Србе. Управо поменути мартовски погром требао је бити тест за међународну заједницу, која је реаговала тек после тродневног насиља над Србима у покрајини. Мислим да управо то треба бити својеврсна опомена КФОР-у и сада Еулексу, да предупреде и не дозволе да се понови насиље масовнијих размера, већ да контролишу ситуацију у правом смислу те речи. А што се тиче, другог дела питања, морам најпре да похвалим рад Канцеларије Европске уније у Приштини на чијем челу је господин Самуел Жбогар са којим српски представници имају веома квалитетну сарадњу и на локалном и на централном нивоу. Господин Жбогар и његови сарадници су веома укључени и посвећени решавању суштинских проблема са којима се суочава Српска заједница. Што се тиче осталих мисија и представника, морам да кажем да сам уверен да највећи број међународних представника на КиМ види и осећа патње српског народа, али и они се суочавају са бројним ограничењима тако да, своја мишљења и виђења многи испољавају тек када заврше мисију и врате се у своје земље. Подсетићу Вас да је доста оних који су тада отворено говорили и давали интервјуе бројним светским медијима о ситуацији на Косову и износили своје непристрасно виђење које је током учешћа у мисији, код многих изостало.

Посланици опозиције и даље најављују протесте и истичу да неће дозволити избор председника пре него што актуелна Влада распише ванредне изборе. Колико је реалан овај сценарио?

Представници опозиције најавили су нови протест за 27. фебруар али заиста мислим да ће се овога пута онемогућити у намери да ометају функционисање институција и да ће се наставити са планираним активностима укључујући и избор председника.

Како ће се посланици Српске листе одредити према предлогу водећих политичких партија на Косову, односно да ли ћете гласати за њиховог кандидата за председника, а то је колико је познато Хашим Тачи?

– Избор председника се не спомиње нигде као део нашег коалиционог споразума, дакле немамо никаву обавезу према нашим коалиционим партнерима да подржимо ни једног од кандидата. Сваки посланик Српске листе треба да има на уму да представља одређено бирачко тело српске заједнице и ни један посланик не сме да гласа својом вољом већ уз консултације и вољом грађана које представља у парламенту. А што се мог личног мишљења тиче, мислим да и без договора о имплементирању и спровођењу основних принципа коалиционог споразума Српске листе са ПДК и ДСК а који подразумевају и формирање ЗСО, не треба подржати ни једног кандидата наших коалиционих партнера.

Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да је пресуда Суда у Нишу бившим припадницима “ОВК” за убиство српских војника на Кошарама “фарса” и истакао да су “добили шта су тражили”. Како то коментаришете?

Мислим да је ова изјава Исе Мустафе била заиста претешка и додао бих, беспотребна, јер као што нама, српским политичким представницима пребацују када коментаришемо, усудићу се да кажем, неразумне пресуде Србима којима се суди пред косовским судовима, и то за непочињена кривична дела, мислим да је и ова изјава Мустафе потпуно неразумна. Поготову што је пресуда изречена припадницима тадашње терористичке организације који су убили припаднике регуларне војне формације тадашње СР Југославије. Такође, мислим да поменута изјава неће допринети смирењу међунационалних односа, већ напротив, може само мотивисати радикалне Албанце да се устреме на Србе као што су безрој пута то чинили у прошлости. Јер, кад год неко од албанских политичара изрекне претње или лоше поруке на рачун Срба, било је оних који су једва дочекали да охрабрени тим изјавама, крену у напад на Србе. Зато је ова изјава Исе Мустафе била нетактична и незрела, поготову што сматрам да се ни једно убисто, са било које стране оно долазило, не може оправдавати нити сматрати патриотским чином.

Срби у покрајини су и даље на мети напада а многи и без права на сопствену имовину. Управо сте у Скупштини КиМ споменули један такав случај?

Да. На седници сам споменуо случај госпође Надежде Јовановић Српкиње из Приштине која од 1999. године живи као расељено лице у Београду. Она је након оружаних сукоба 1999. године напустила Приштину и на њеном земљишту (катастарска општина Софалија парцела 748/1) Лјуан Фазлиу је бесправно саградио три куће укупне површине 1000 метара квадратних и базен, иако свестан чињенице да земљиште није његово. Госпођа Јовановић, водила је судски поступак против бесправног присвајач а за повраћај имовине и пред Косовском агенцијом за имовину која је донела одлуку у њену корист, односно да јој се бесправно присвојена земља врати. Пошто Косовска агенција за имовину ништа није предузела, госпођа Јовановић је била приморана да се у складу са законом о Косовској агенцији за имовину обрати жалбеном већу Врховног суда Косова које је усвојило захтев госпође Јовановић и обавезало Агенцију да врати земљу у посед госпођи Јовановић. Међутим и поред одлуке Врховног суда Косова, Агенција остаје глува и ништа не предузима да се земљиште које бесправни присвајач несметано користи врати Надежди Јовановић, односно и поред одлуке највеће правосудне инстанце на Косову, Агенција за имовну и Врховни суд Косова и даље ништа не предузимају да се њихове одлуке спроведу и да Надежда Јовановић добије своје земљиште назад. Лјуан Фазлију све ово време несметано користи земљиште, а ово је само један од бројних случајева проблема повраћаја бесправно присвојене земље које Албанци несметано користе и чак покушавају да је и легализују. На делу се показује да не постоји владавина права и да правосуђе није ефикасно и непристрасно када су у питању Срби.

Како оцењујете тренутну безбедносну ситуацију на КиМ, будући да и албански медији у покрајини све више пажње посвећују радикалном екстремизму који је све присутнији на КиМ?

– Очигледно да је радикални исламизам заиста велика опасност за све житеље Косова и што је најгоре, чини ми се, да у овом политичком вакууму, све више узима маха. Јер како наводе приштински медији, све је већи број младих Албанаца који су у канџама верских вођа који их наводе на одлазак на ратишта у Сирију и Ирак али и акције које су наводно у корист вере и верских идеја. Зато су тренутно највећа претња на Косову и Србима и Албанцима управо радикални исламисти, али заиста мислим да у том смислу косовска полиција заслужује похвале јер су бројни примери спречавања акција исламиста, почев од хапшења осумњичених код језера Бадовац, потом у приштинском насељу Грмија али и недавно испред капије манастра Високи Дечани, где веће заслуге припадају војницима КФОР-а.

 

Извор: http://www.ikos.rs