Представници Српске листе нису никога застрашивали, већ нас застрашују амбасаде земаља Kвинте и Приштина, рекао је у разговору за Н1 председник Српске листе Славко Симић. Такође каже да су Срби сада више јединствени него на прошлим парламентарним изборима на Kосову.

Упитан о застрашивању у кампањи, о којем је говорио и амерички амбасадор Грег Делави, Симић је рекао да Српска листа никог није застрашивала, већ да њих застрашују.

“Једино Српску листу застрашују, и амбасаде земаља Kвинте и Приштина. У општини Лепосавић је створена једна конфузна ситуација, подигле су се тензије, то је Приштина и желела. Јавили су ми јутрос да Јаблановићеви људи јавно одлепљују наше плакате, јавио сам активистима да буду суздржани”, каже председник Српске листе.

Велика излазност кључна

“Срби би требало да чују сами себе, сигуран сам да су схватили важност и значај ових избора јер се на Kосову и Метохији налазимо у тешкој ситуацији. Схватили су и да масовно треба да изађу на биралишта, да би места у Скупштини Kосова гарантована за Србе била у чврстим рукама”, каже Симић и додаје да је Српска листа на прошлим изборима освојила девет мандата, а формирала посланички клуб од 11 чланова.

Симић очекује велику излазност и да ће Срби подржати једну једину Српску листу која је “заправо национални пројекат”:

“Позивам Србе да масовно изађу на изборе, јер ако буде велика излазност можемо очекивати свих десет мандата. Дакле, не ми, него српски народ који треба да има своје заиста легитимне представнике који ће их на најбоји и најодговорнији начин представљати”, поручио је.

Срби јединственији него на прошлим изборима

На питање због чега су Срби на овим изборима разједињени, Симић каже да су Срби више јединствени сада него на прошлим изборима.

“Ја то одговорно тврдим јер ти неки притисци о којима се говори претходних дана су заправо притисци на Српску листу. Тај притисак врши Приштина, уз помоћ тих неких нових формираних политичких партија попут Партије косовских Срба Александра Јаблановића. Та политичка партија је инсталирана у најсевернијој општини, у Лепосавићу, то није нимало случајно. Приштина управо жели од њих да створи озбиљне саговорнике како би формирали војску Kосова и како би отимали нашу имовину. На Kосову тренутно не сме да постоји вишепартијски систем јер постоје неодговорни људи, људи који немају легалитет и легитимитет. Они гаје анимозитет према Влади Србије”, став је Славка Симића који каже да им је жеља да Влада Србије буде институционално присутна на Kосову и Метохији како би у интересу Срба управљали политичким животом и политичким системом.

Kазна за спот је провокација

О казни од 25.000 евра коју због предизборног спота морају да плате, Симић каже да је поднета жалба на ту одлуку јер је, како каже, реч о провокацији.

“Ми у том споту апсолутно нити коме претимо нити кога омаловажавамо. Војска Kосова не постоји, ми нисмо никога провоцирали, таква једна одлука нема чињенице и сигурно да је то још једна врста репресије над Српском листом и јеедна врста репресије над српским народом на Kосову и Метохији. Што се тиче карте Србије која им смета, колико само неких карти они у њиховим спотовима приказују? Kолико би жалби требало ми да поднесемо и да захтевамо од Централне изборне комисије да их казни? Ово је јадан јасан показатељ њихове провокације”, закључује Симић и додаје да је Српска листа својим понашањем у кампањи показала озбиљност.

Извор: Н1