Српска листа је уложила жалбу на одлуку Изборног панела за жалбе и представке, којом је тој странци изречена казна од 25.000 евра због садржаја предизборног спота, потврђено је “Танјугу” у Српској листи.

Жалба је, како је образложено, поднета због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, због битне повреде одредби устава, због битне повреде одредби закона о општим изборима, као и због одлуке о казни.

Изборни панел за жалбе и представке у Приштини казнио је Српску листу, на жалбу БИРН-а и Интерњуз Косова, са 25.000 евра због изборног спота који, како се наводи у образложењу, “промовише и подстиче мржњу против постојања државе Косова”.

У образложењу одлуке, између осталог, се наводи да се у споту “излажу претеће поруке против формирања војске Косова и потпуног функционисања државе Косова, позива на очување српских институција на Косову, док се Косово назива Косовом и Метохијом”.

Каже се и да је у споту “коришћена карта Србије на којој је убројано и Косово” те да такве поруке “промовишу и подстичу мржњу и провокације против постојања државе Косово”.

Српска листа, како се наводи, има рок од 15 дана да плати казну под претњом извршења.

РТС