„Вратићемо се на и узети учешће у раду косовске скупштине оног тренутка када видимо добру вољу за спровођењем свега онога што је договорено и потписано на преговорима у Бриселу“, рекао је заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, гостујући у РТВ центар Грачаница.

 
„Косовска Влада треба да схвати да више нема оних „послушних Срба“ који ће прећутати или прећи преко неких једностраних одлука које они доносе, а који су на штету нашег народа. Ми свакодневно добијамо неке позиве преко медија да се вратимо и узмемо учешће у раду скупштине, али то је толико неозбиљно јер нема истинске воље и интересовања за разговором и спровођењем онога што је већ договорено“.

Што се формирања косовске војске тиче, Стојановић истиче да таква одлука не може да се донесе без пристанка Српске листе у скупштини и без промене Устава.

„Изјаве које дају и преседник и премијер се разликују, што значи да све зависи из које партије долазе и да је све у сврху дневно политичке кампање. Жалосно је што и на многе друге озбиљне теме нисмо имали озбиљне партнере за разговор, јер се све своди на то ко ће да преузме заслуге заслуге за нешто што је урадио или буде окривљен за нешто добро што је урадио за Србе. Ми на такве одлуке и на многе друге које су донете без наше сагласности никада нећемо пристати нити учествовати у томе“.

 

Када се питања имовине тиче Стојановић истиче да се ту не ради само о имовини Срба.

„На жалост постоји та устаљена политичка матрица, где свој национализам и патриотизам Албанци користе тако што ће доносити одлуке које ће бити усмерене против Срба. Мислим да и они сами полако схватају да нико неће имати од тога користи, као што нико неће имати користи од донетог закона о Трепчи, од закона о верификацији имовине, јер ће направити додатни правни хаос, а нико неће доћи да инвестира тамо где влада правни хаос“.

Стојановић се осврнуо и на предстојеће изборе за председника Србије и истакао да неке велике политичке кампање на КиМ неће бити, јер како је казао, нико не жели да изазива неке непријатности и невоље Србима који овде живе.
Српски глас са Косова и Метохије није много велики у том неком бројчаном смислу, се далеко чује и има велику тежину, зато што говори о томе коме Срби са Космета највише верују и коме су спремни да дају своју судбину у руке“.

„Мислим да Срби са Косова и Метохије одлично знају шта је све Александар Вучић све радио и чинио за ове људе овде и да они то одлично осећају. Ми ћемо наравно имати неке активности у којима ћемо људе подсетити на све резултате које смо у претходним годинама имали и предочити им колико је важно да на ове изборе изађу и искажу поверење кандидату коме највише верују“.

Стојановић је додао да верује да очекује да ће резултат гласања чак и надмашити онај са претходних избора.

Извор: Радио Грачаница