Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, гостујући у поподневу Радио Грачанице коментарисао је сутрашњи обилазак високе представнице ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерике Могерини Приштини, најављени протест косовских опозиционих странака због одложене пресуде француског правосуђа у случају бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, као и о свеобухватној ситуацији у локалним институцијама.

„Посета Федерике Могерини Косову је важна и добро је када долазе највиши европски званичници, зато што је то увек прилика да се подсете на важне обавезе које Приштина није испунила и на сав онај посао који није завршен. Врло је важно да се прича конкретно, о суштини, некада имамо само опште  поруке око позива на дијалог, па је ово прилика да конкретно разговарамо о свим проблемима, а само један је да се четири године не спроводи Заједница Српских општина“.

Према речима Стојановића може се очекивати да ће посета допринети бржем формирању ЗСО.

„Већ смо рекли да не можемо још дуго да чекамо, верујем да ће ова посета помоћи, а оно што је најважнија је да смо ми спремни за њено формирање“,поручио је Стојановић.

Говорећи о најављеним протестима опозиционих странака у косовском парламету због одложене пресуде француског правосуђа о случају бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја, Стојановић је рекао да је важно да се правосуђе руководи аргументима, а не да подлеже политичком карактеру.

„Очигледно је да је послато пуно аргумената и да суд није начисто са тим чта је чинити у овом случају, али оно што је потребно рећи је да је становиште Срба јасно, а то је да би смо волели да видимо правду, да се расчисти са тим ко је починио злочине, да исти одговарају. Остаје да верујемо да ће суд донети пресуду која неће бити под утицајем политичких поступака, на нама је да се не мешамо у судске процесе.

Када је у питању стање у локалним институцијама, Стојановић је углавном похвалио рад културних, образовних и спортских одељења, док је навео да је много незадовољних мештана када је у питању здравство.

„Иако је здравство направило много позитивних помака у раду много је незадовољних мештана, који се првенствено жале на лош пријем здравствених радника. Постоје и озбиљни системски проблеми, чест недостатак медицинског материјала, као и финансијских средстава за набавку одређених лекова и санитетског материјала. Није у свим здравственим установама иста ситуација, одређени Домови здравља су постигли одличне резултате, док су неки били пред колапсом, као што је био случај у Дому здравља у Грачаници који је имао 40 милиона дуга, сада је то спало на 12 и даље је у опадању. Министарство здраваља Републике Србије има одређене планове и очекујемо рад у том правцу, који ће донети бољитак“.

Стојановић је такође поручио да се мора радити на отварању нових радних места за младе лекаре којима се треба дати специјализација и да ће то обезбедити лекаре који ће радити и живети на овим просторима.

Међу приоритетима заменик косовског премијера је навео и завршетак болнице која ће омогућити адекватније пружање здравствених услуга нашим мештанима.

(Извор: Радио Грачаница/Наш план)