Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу, код Приштине, обележена је 16 годишњица од напада на аутобус “Ниш-експреса” у Ливадицама, код Подујева, када је настрадало дванаесторо, а повређено четрдесет троје Срба. Поред родбине и пријатеља настрадалих и преживелих путника парастосу су присуствовали и директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић, као и градоначелник Грачанице Владета Костић.

Након парастоса, у организацији Културно-просветне заједнице одржан је књижевни час „Ливадице – да се не заборави”, након чега су окупљени отишли до сеоског гробља на коме је сахрањена Мирјана Драговић, једна од дванаест настрадалих путника аутобуса “Ниш-експреса”.

Положивши цвеће на Мирјанин гроб, директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић подсетио је да Ливадице, Старо Грацко, Гораждевац и многи други злочини учињени према Србима нису расветљени и још увек чекају правду. Њихов циљ тада, како је истакао, као и напада који се и данас дешавају је застрашивање Срба.

“Од терористичког напада у Ливадицама прошло је 16 година, а туга и бол породица које су изгубиле своје најмилије ни данас не јењава. Увек ћемо се сећати и памтити све невине жртве које су страдале након сукоба 1999. године. Они су увек у нашим срцима и мислима да нас подсете да не одустајемо од наших вековних огњишта, јер су ти злочини управо то имали за циљ, да застраше и протерају преостале Србе са овог простора”, рекао је Томић.

Он је поновио да је међународна заједница тада подбацила и није успела ни да сачува српске животе, нити да помогне у расветљавању ових случајева, али да упркос томе Срби верују у правду.

“Сама помисао да су кривци још увек међу нама, на слободи, ствара додатну бојазан да се овакви напади могу поновити. Апелујемо и настављамо да тражимо да починиоци свих злодела буду приведени правди иако знамо да су шансе да се то деси минималне. Уздамо се у Божију правду и молимо да се овакви злочини више никада не понове”, казао је Томић.

У експлозији мине, постављене испод моста на магистралном путу Ниш-Приштина у месту Ливадице код Подујева, 16. фебруара 2001. године, дигнут је у ваздух први од шест аутобуса којима су расељени Срби са Косова и Метохије ишли на Задушнице у Грачаницу, у пратњи војника КФОР-а. У нападу живот су изгубили Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић, Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Његош Цокић, Снежана Цокић, Данило Цокић и Вељко Стакић.