Председник посланичке групе Српска листа у Скупштини Косова Славко Симић изјавио је да су посланици те листе на данашњој седници косовског парламента суочили са законима који нису у складу са интересима Срба.

– Зато смо тражили да се са дневног реда данашњег заседања повуће Нацрт закона о универзитету и наишли смо на разумевање коалиционих партнера и тај закон је повучен – рекао је Симић новинарима у Скупштини Косова.

Он је рекао и да Српска листа жели да универзитет у Косовској Митровици буде инкорпориран у Заједницу српских општина, односно (ЗСО), како је навео “да наш образовни систем буде инкорпориран у ЗСО и да тако имамо потпуни надзор над тим образовним системом”.

Симић очекује и да се тај закон до даљњег не нађе на дневном реду парламента, већ да када буде формирана ЗСО, уз помоћ амандмана буде дизајниран према “виталним интересима” српске заједнице и “у складу са образовним системом Србије”.

Према његовим речима, посланици су расправљали и о Нацрту закона о ратификацији Споразума у вези оснивања Фонда за Западни Балкан, као и о Нацрту закона о ратификацији споразума за оснивање Регионалне канцеларије за омладинску сарадњу између Косова, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије.

Он је објаснио да Фонд за Западни Балкан представља регионалну иницијативу и промовише конструктивну сарадњу земаља Западног Балкана.

– То је регионална иницијатива која је у складу са Бриселским споразумом. Дакле сваки међународни споразум који потпише Косово мора да садржи фусноту која не прејудицира статус Косова већ је он у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 – рекао је Симић.

Према његовим речима, посланици албанске заједнице су тражили да се усвоји декларација која не налаже фусноту а посланици Српске листе ту декларацију нису подржали.

– Та декларација, међутим, не мења суштину овог споразума и зато смо ми тај оригиналан споразум о Фонду за западни Балкан подржали – појаснио је Симић.

Он је рекао да посланици Српске листе нису дали подршку ни Споразуму за оснивање Регионалне канцеларије за омладинску сарадњу, “не због поменуте декларације, већ због тога што тај споразум предвиђа да у канцеларији буду заступљени млади из албанске заједнице, али не и млади из српске заједнице”.

Симић је рекао да су оба споразума су ипак усвојена јер је у раду косовског парламента присуствовао велики број посланика.

Посланица Демократског савеза Косова Вјоса Османи рекла је за Бету да је шест посланичких група данас након дуже расправе донело Декларацију према којој ће се убудуће у међународним споразумима Косово писати онако како то налаже Устав Косова.

– Ово важи само за документа која издају косовске институције. Ми, међутим, не можемо спречити да друге партнерске земље те споразуме обелезавају са фуснотом – рекла је Османи.

 

Извор: Блиц