Predsednik poslaničke grupe Srpska lista u Skupštini Kosova Slavko Simić izjavio je da su poslanici te liste na današnjoj sednici kosovskog parlamenta suočili sa zakonima koji nisu u skladu sa interesima Srba.

– Zato smo tražili da se sa dnevnog reda današnjeg zasedanja povuće Nacrt zakona o univerzitetu i naišli smo na razumevanje koalicionih partnera i taj zakon je povučen – rekao je Simić novinarima u Skupštini Kosova.

On je rekao i da Srpska lista želi da univerzitet u Kosovskoj Mitrovici bude inkorporiran u Zajednicu srpskih opština, odnosno (ZSO), kako je naveo „da naš obrazovni sistem bude inkorporiran u ZSO i da tako imamo potpuni nadzor nad tim obrazovnim sistemom“.

Simić očekuje i da se taj zakon do daljnjeg ne nađe na dnevnom redu parlamenta, već da kada bude formirana ZSO, uz pomoć amandmana bude dizajniran prema „vitalnim interesima“ srpske zajednice i „u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije“.

Prema njegovim rečima, poslanici su raspravljali i o Nacrtu zakona o ratifikaciji Sporazuma u vezi osnivanja Fonda za Zapadni Balkan, kao i o Nacrtu zakona o ratifikaciji sporazuma za osnivanje Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju između Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

On je objasnio da Fond za Zapadni Balkan predstavlja regionalnu inicijativu i promoviše konstruktivnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana.

– To je regionalna inicijativa koja je u skladu sa Briselskim sporazumom. Dakle svaki međunarodni sporazum koji potpiše Kosovo mora da sadrži fusnotu koja ne prejudicira status Kosova već je on u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 – rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, poslanici albanske zajednice su tražili da se usvoji deklaracija koja ne nalaže fusnotu a poslanici Srpske liste tu deklaraciju nisu podržali.

– Ta deklaracija, međutim, ne menja suštinu ovog sporazuma i zato smo mi taj originalan sporazum o Fondu za zapadni Balkan podržali – pojasnio je Simić.

On je rekao da poslanici Srpske liste nisu dali podršku ni Sporazumu za osnivanje Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, „ne zbog pomenute deklaracije, već zbog toga što taj sporazum predviđa da u kancelariji budu zastupljeni mladi iz albanske zajednice, ali ne i mladi iz srpske zajednice“.

Simić je rekao da su oba sporazuma su ipak usvojena jer je u radu kosovskog parlamenta prisustvovao veliki broj poslanika.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani rekla je za Betu da je šest poslaničkih grupa danas nakon duže rasprave donelo Deklaraciju prema kojoj će se ubuduće u međunarodnim sporazumima Kosovo pisati onako kako to nalaže Ustav Kosova.

– Ovo važi samo za dokumenta koja izdaju kosovske institucije. Mi, međutim, ne možemo sprečiti da druge partnerske zemlje te sporazume obelezavaju sa fusnotom – rekla je Osmani.

 

Izvor: Blic