Среда 19. јул 2017, 09:40|Извор: Вечерње новости

У наредних неколико дана очекујем консултације са албанским политичким лидерима, после чега ћемо донети одлуку хоћемо ли учествовати у власти привремених институција на Kосову и Метохији – овако нови председник Српске листе и градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић, за “Новости”, одговора на питање – хоће ли та странка бити део власти у Приштини?

Kоје услове имате?

Пошто још не знамо која нам је албанска политичка опција најприхватљивија, тешко је рећи хоћемо ли и у којој мери учествовати у власти. Одлуке нећемо донети брзоплето, већ у консултацијама, и у договору са Београдом.

Спомињете да ћете све радити у договору са Београдом. Мислите ли да то неће сметати евентуалним коалиционим партнерима?

Свима је, па и албанским политичким лидерима, јасно да опстанка Срба овде не би било без помоћи Владе Србије. Не видим разлог зашто би то њима сметало, поготову што се на већем политичком нивоу одвија и дијалог Приштине и Београда. И нама понекад не одговара то што албански лидери често неке одлуке доносе у консултацији са појединим иностраним дипломатама. На то не можемо да утичемо, као што ни они не могу да промене наш однос са Београдом.

Да ли заиста верујете да ћете променити однос албанских политичких лидера према Србима?

Наш примарни циљ је заштита интереса српског народа, али и осталих који су се последње готово две деценије осећали грађанима другог реда. А Српска листа је доказала да је једини политички пројекат који окупља српски народ у борби за њихова права и слободе. У томе нам помаже Влада Србије, посредством Kанцеларије за KиМ и директора Марка Ђурића, али првенствено председник Вучић, који, као и ми, заговара политику мира.

На Скупштини Српске листе изостали су поједини представници, пре свега са централног Kосмета…

“Добродошли су сви који желе да радимо заједнички у интересу нашег народа. За ‘слободне стрелце’ који уздижу себе изнад интереса народа – нема места.”