Sreda 19. jul 2017, 09:40|Izvor: Večernje novosti

U narednih nekoliko dana očekujem konsultacije sa albanskim političkim liderima, posle čega ćemo doneti odluku hoćemo li učestvovati u vlasti privremenih institucija na Kosovu i Metohiji – ovako novi predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, za „Novosti“, odgovora na pitanje – hoće li ta stranka biti deo vlasti u Prištini?

Koje uslove imate?

Pošto još ne znamo koja nam je albanska politička opcija najprihvatljivija, teško je reći hoćemo li i u kojoj meri učestvovati u vlasti. Odluke nećemo doneti brzopleto, već u konsultacijama, i u dogovoru sa Beogradom.

Spominjete da ćete sve raditi u dogovoru sa Beogradom. Mislite li da to neće smetati eventualnim koalicionim partnerima?

Svima je, pa i albanskim političkim liderima, jasno da opstanka Srba ovde ne bi bilo bez pomoći Vlade Srbije. Ne vidim razlog zašto bi to njima smetalo, pogotovu što se na većem političkom nivou odvija i dijalog Prištine i Beograda. I nama ponekad ne odgovara to što albanski lideri često neke odluke donose u konsultaciji sa pojedinim inostranim diplomatama. Na to ne možemo da utičemo, kao što ni oni ne mogu da promene naš odnos sa Beogradom.

Da li zaista verujete da ćete promeniti odnos albanskih političkih lidera prema Srbima?

Naš primarni cilj je zaštita interesa srpskog naroda, ali i ostalih koji su se poslednje gotovo dve decenije osećali građanima drugog reda. A Srpska lista je dokazala da je jedini politički projekat koji okuplja srpski narod u borbi za njihova prava i slobode. U tome nam pomaže Vlada Srbije, posredstvom Kancelarije za KiM i direktora Marka Đurića, ali prvenstveno predsednik Vučić, koji, kao i mi, zagovara politiku mira.

Na Skupštini Srpske liste izostali su pojedini predstavnici, pre svega sa centralnog Kosmeta…

„Dobrodošli su svi koji žele da radimo zajednički u interesu našeg naroda. Za ‘slobodne strelce’ koji uzdižu sebe iznad interesa naroda – nema mesta.“