Данас се навршава 14 година од погрома над српским народом 2004. године.

Страшно етничко чишћење у коме је страдало 35 српских манастира и цркава, више од 800 породичних домова, етнички од Срба очишћено 6 градова и 9 села, а 8 Срба убијено до данас није добило судски епилог како би организатори овог оркестрираног злочина одговарали за своја злодела.

Након свих страшних злочина који су се десили српском народу пред очима међународних мировних снага од њиховог доласка на Косово и Метохију погром је нажалост успео да протера више хиљада Срба и пошаље поруку да за Србе неће бити места на Косову и Метохији. Тужан је податак да је намера оних који су организовали погром остварена. Од 2004. године повратак Срба је на ниском нивоу и скоро неприметан.

Као народ на данашњи дан имамо обавезу да сећајући се невино страдалих и захтевајући да се овај злочин расветли, а организатори казне, не дозволимо да нам се овако нешто икада више понови.
Иако је некажњавање злочина над Србима постала пракса и међународних и локалних судова, морамо истрајати у борби за правду јер је она спора али достижна.

Ми који данас живимо на Косову и Метохији смо доказ да нас злочинци нису уплашили, и да наше жртве нису заборављене. Наш останак и опстанак је обавеза према свима онима који су страдали у годинама, деценијама и вековима раније на Косову и Метохији, али и залог за наше будуће нараштаје које ће живети на овим просторима