Danas se navršava 14 godina od pogroma nad srpskim narodom 2004. godine.

Strašno etničko čišćenje u kome je stradalo 35 srpskih manastira i crkava, više od 800 porodičnih domova, etnički od Srba očišćeno 6 gradova i 9 sela, a 8 Srba ubijeno do danas nije dobilo sudski epilog kako bi organizatori ovog orkestriranog zločina odgovarali za svoja zlodela.

Nakon svih strašnih zločina koji su se desili srpskom narodu pred očima međunarodnih mirovnih snaga od njihovog dolaska na Kosovo i Metohiju pogrom je nažalost uspeo da protera više hiljada Srba i pošalje poruku da za Srbe neće biti mesta na Kosovu i Metohiji. Tužan je podatak da je namera onih koji su organizovali pogrom ostvarena. Od 2004. godine povratak Srba je na niskom nivou i skoro neprimetan.

Kao narod na današnji dan imamo obavezu da sećajući se nevino stradalih i zahtevajući da se ovaj zločin rasvetli, a organizatori kazne, ne dozvolimo da nam se ovako nešto ikada više ponovi.
Iako je nekažnjavanje zločina nad Srbima postala praksa i međunarodnih i lokalnih sudova, moramo istrajati u borbi za pravdu jer je ona spora ali dostižna.

Mi koji danas živimo na Kosovu i Metohiji smo dokaz da nas zločinci nisu uplašili, i da naše žrtve nisu zaboravljene. Naš ostanak i opstanak je obaveza prema svima onima koji su stradali u godinama, decenijama i vekovima ranije na Kosovu i Metohiji, ali i zalog za naše buduće naraštaje koje će živeti na ovim prostorima