Српска листа је остварила свој примарни циљ јер је обезбедила више него довољан број посланика за блокирање политичких иницијатива које би биле штетне за српски народ на KиМ, оценио је Славко Симић, носилац Српске листе која је освојила десет места у косовском парламенту.

На питање да ли би и на који нацин СЛ сарађивала са владом Аљбина Kуртија, Беџета Пацолија и Исе Мустафе, која се у овом тренутку чини највероватнијом, Симић је за данашњи “Блиц” рекао да је српски народ на изборима бирао своје представнике и није могао да утиче на то ко ће представљати албански народ.

“Ми бисмо наравно волели да за саговорнике имамо умереније политичке странке које не стварају свој политички идентитет на анимозитету према Србији и српском народу,” рекао је он.

СЛ ће у сваком случају наставити да се искрено залаже за дијалог Београда и Приштине, побољшање односа Срба и Албанаца и бољу социоекономску ситуацију на KиМ, напоменуо је он.

“То је за почетак довољан оквир за конструктиван разговор да било ким”, сматра Симић.

Замољен да каже да ли би му био прихватљивији лидер Самоопредељења Аљбин Kурти или Рамуш Харадинај, он је подсетио да су обојица претходних година слала негативне поруке српском народу на KиМ и чак оспоравала значај дијалога доводећи у питање и формирање Заједнице српских општина.

“Видећемо какви су капацитети једног и другог да прихвате политичку реалност и постојање једног снажног и монолитног политичког блока Срба у приштинским институцијама.

Симић напомиње да СЛ не може да бира саговорнике али може да у разговорима са албанским представницма, ко год они били, инсистира на стварима од интереса за српски народ.

“Српска листа неће трговати интересима свог народа па ко год жели да разговара зна где може да нас пронађе”, закључио је он.