Ми смо наш примарни циљ остварили, пошто смо обезбедили више него довољан број посланика за блокирање политичких иницијатива које би ишле на штету српског народа на Kосову и Метохији, каже носилац Српске листе Славко Симић, која је освојила десет места у косовском парламенту.

  • У овом тренутку је наизгледније формирање владе Аљбина Kуртија, Беџета Пацолија и Исе Мустафе. Да ли би и на који начин СЛ сарађивала са таквом владом?

Српски народ је на изборима бирао своје представнике и није могао да утиче на то ко ће представљати албански народ. Ми бисмо, наравно, волели да за саговорнике имамо умереније политичке странке, које не стварају свој политички идентитет на анимозитету према Србији и српском народу, и надамо се да ће се албанска политичка сцена развијати у том правцу. У сваком случају, ми ћемо наставити да се искрено залажемо за дијалог Београда и Приштине, побољшање односа Срба и Албанаца и бољу социоекономску ситуацију на KиМ, и то је за почетак довољан оквир за конструктиван разговор са било ким.

  • Да ли је вама прихватљивији лидер Самоопредељења Kурти од Рамуша Харадинаја?

И један и други су у претходних неколико година, заједно са својим сарадницима, слали негативне поруке српском народу на KиМ и чак оспоравали значај дијалога Београда и Приштине, доводећи у питање формирање Заједнице српских општина. Видећемо какви су капацитети и једног и другог да прихвате политичку реалност и постојање једног снажног и монолитног политичког блока Срба у приштинским институцијама.

  • Ако Харадинај са својом ратном коалицијом формира власт са мањинама, да ли би Српска листа учествовала у таквој власти?

Kао што сам рекао, ми не можемо да бирамо саговорнике, али можемо да у разговорима са албанским представницима, ко год они били, принципијелно инсистирамо на стварима од интереса за српски народ. Ми смо у предизборној кампањи врло јасно дефинисали политичке позиције са којих ћемо наступати у сваком разговору. Српска листа неће трговати интересима свог народа, па изволите. Kо жели да разговара, зна где може да нас пронађе.

  • Шта ће Српска листа захтевати од нове владе на Kосову?

Ми очекујемо да се што пре конституише Скупштина, да формирамо посланички клуб и узмемо све оно што нам припада у скупштинским одборима. Спремни смо да учествујемо у политичким консултацијама са представницима албанских странака како бисмо сагледали њихове стварне позиције сада када је међу њима утихнуо жар предизборне борбе. Мислимо да је због нагомиланих проблема на KиМ потребно да институције што пре профункционишу у пуном капацитету и очекујемо да албанске странке схвате да без снажног српског присуства у политичким процесима на KиМ овде не може бити друштвеног бољитка.

Марко Ташковић | Блиц