Београд — Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун сматра да Скупштина Србије не треба да расправља о захтеву Хашима Тачија за формирање војске Косова.
Дрецун је у Кажипрсту рекао да је у фебруару на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију расправљано о ситуацији на КиМ и да је он сам захтевао процену безбедности.

“Чим буде потребе, Одбор ће поново заседати. Сада не треба да упаднемо у замку да полемишемо и изазовемо дестабилизацију”, рекао је Дрецун.

Савет за националну безбедност је раније навео да је обавезао органе Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на Косову и Метохији, као и стварању такозване војске Косова, што би угрозило опстанак Срба у јужној српској покрајини.

Дрецун објашњаваи да је реч о свим органима који могу да дају допринос да се ситуација стабилизује.

“Ако буде потребе, и Скупштина Србије ће о томе расправљати. Савез за националну безбедност је тај који мора одмах да реагује, а скупштина другачије ради. Не састајемо се док траје кампања, али ако буде потребе, председница скупштине ће сазвати седницу”, додао је он.

Нагласио је да “предлог Хашима Тачија није нови предлог, већ да постоји дуже време и да они сада покушавају да заобиђу процедуре”.

“Шта да урадимо? Да се изјаснимо да је неприхватљиво? Да донесемо неку резолуцију, декларацију? Извршна власт је она која сада треба да реагује – Влада Србије,К анцеларија за КиМ, Савет за националну безбедност, војска и полиција, а ако треба, и скупштина ће. Али треба да заобиђемо ситуацију да скупштина сада реагује, да се не догоди као што је Скупштина Косова реаговала поводом случаја Рамуша Харадинаја па је ушла у један зачарани круг”, закључио је он.7

Извор: Б92