Beograd — Predsednik skupštinskog Odbora za KIM Milovan Drecun smatra da Skupština Srbije ne treba da raspravlja o zahtevu Hašima Tačija za formiranje vojske Kosova.
Drecun je u Kažiprstu rekao da je u februaru na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju raspravljano o situaciji na KiM i da je on sam zahtevao procenu bezbednosti.

„Čim bude potrebe, Odbor će ponovo zasedati. Sada ne treba da upadnemo u zamku da polemišemo i izazovemo destabilizaciju“, rekao je Drecun.

Savet za nacionalnu bezbednost je ranije naveo da je obavezao organe Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu i Metohiji, kao i stvaranju takozvane vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Drecun objašnjavai da je reč o svim organima koji mogu da daju doprinos da se situacija stabilizuje.

„Ako bude potrebe, i Skupština Srbije će o tome raspravljati. Savez za nacionalnu bezbednost je taj koji mora odmah da reaguje, a skupština drugačije radi. Ne sastajemo se dok traje kampanja, ali ako bude potrebe, predsednica skupštine će sazvati sednicu“, dodao je on.

Naglasio je da „predlog Hašima Tačija nije novi predlog, već da postoji duže vreme i da oni sada pokušavaju da zaobiđu procedure“.

„Šta da uradimo? Da se izjasnimo da je neprihvatljivo? Da donesemo neku rezoluciju, deklaraciju? Izvršna vlast je ona koja sada treba da reaguje – Vlada Srbije,K ancelarija za KiM, Savet za nacionalnu bezbednost, vojska i policija, a ako treba, i skupština će. Ali treba da zaobiđemo situaciju da skupština sada reaguje, da se ne dogodi kao što je Skupština Kosova reagovala povodom slučaja Ramuša Haradinaja pa je ušla u jedan začarani krug“, zaključio je on.7

Izvor: B92