Треба да будемо стрпљиви и држимо се разговора са Приштином, да наставимо да подржавамо српски народ и у међународним форумима да се боримо против једнострано проглашене независности Косова, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Ђурић каже да треба подржати настојање српских представника у Приштини да ураде све што је институционално могуће да не дође до формирања војске Косова.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да веома поштује одлуку српских представника да се врате у косовску скупштину и упркос тешким околностима активно супротставе формирању тзв. војске Косова.

“Знамо да су албански политичари као главни изговор користили да не могу да спроведу формирање војске Косова у скупштини јер нема услова, јер Срби не учествују. Српски представници ће сада и јавно бити против, урадиће све што је институционално могуће, сваки вид опструкције, да не би дошло до формирања војске. Треба то подржати”, рекао је Ђурић гостујући у Дневнику РТС-а.

Указује да је Приштина имала намеру да одузме мандате српским посланицима у случају да шест месеци одсуствују из скупштинских клупа.

“Хтели су да искористе неку врсту каучук параграфа који постоји у приштинском законодавству, да им се одузме мандат ако се шест месеци не појаве у скупштини. Хтели су да искористе тај бојкот, који је био оправдан због покушаја одузимања “Трепче” што нису успели, како би им одузели мандате. Српски представници се сналазе и налазе начин да спрече Приштину да их обесправи и да спрече формирање војске Косова”, рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Говорећи о формирању Заједнице српских општина, Ђурић је рекао да су Албанци користили сваку прилику да прикажу да је одговорност за неформирање на Србима јер не долазе на седнице што је, каже, бесмислица.

“Хајде да видимо да ли ће смишљати нови изговор за неспровођење. Неопходно је да Београд и Приштина седну са управљачким тимом за сто, као што је предвиђено споразумима, и да раде на изградњи српске политичке заједнице која треба да омогући више права за наш народ”, истакао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ примећује, како каже, велику нервозу у Приштини код оних који су “најгорљивији заговорници сепаратизма” јер се мења политичка клима у Европи и свету.

“Срби на Косову и Метохији гледају са радошћу на данашњи сусрет руског председника и српског премијера. Са надом и очекивањем гледају на подршку Русије. Мења се и однос САД и ЕУ која се јасно супротставила намери Приштине да једнострано формира војску Косова. Треба да будемо стрпљиви и држимо се разговора, да наставимо да подржавамо српски народ и у међународним форумима да се боримо против једнострано проглашене независности Косова. Ако будемо упорни и стрпљиви – успећемо”, рекао је Ђурић.

Када је у питању одржавање председничких избора 2. априла на КиМ, Ђурић је рекао да од 2012. њих организује ОЕБС у сарадњи са РИК-ом.

“Нема разлога да верујем да ће бити другачије. Сматрам да је ОЕБС на коректан начин обављао тај посао”, закључио је Ђурић.

Извор: РТС