Treba da budemo strpljivi i držimo se razgovora sa Prištinom, da nastavimo da podržavamo srpski narod i u međunarodnim forumima da se borimo protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. Đurić kaže da treba podržati nastojanje srpskih predstavnika u Prištini da urade sve što je institucionalno moguće da ne dođe do formiranja vojske Kosova.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da veoma poštuje odluku srpskih predstavnika da se vrate u kosovsku skupštinu i uprkos teškim okolnostima aktivno suprotstave formiranju tzv. vojske Kosova.

„Znamo da su albanski političari kao glavni izgovor koristili da ne mogu da sprovedu formiranje vojske Kosova u skupštini jer nema uslova, jer Srbi ne učestvuju. Srpski predstavnici će sada i javno biti protiv, uradiće sve što je institucionalno moguće, svaki vid opstrukcije, da ne bi došlo do formiranja vojske. Treba to podržati“, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je Priština imala nameru da oduzme mandate srpskim poslanicima u slučaju da šest meseci odsustvuju iz skupštinskih klupa.

„Hteli su da iskoriste neku vrstu kaučuk paragrafa koji postoji u prištinskom zakonodavstvu, da im se oduzme mandat ako se šest meseci ne pojave u skupštini. Hteli su da iskoriste taj bojkot, koji je bio opravdan zbog pokušaja oduzimanja „Trepče“ što nisu uspeli, kako bi im oduzeli mandate. Srpski predstavnici se snalaze i nalaze način da spreče Prištinu da ih obespravi i da spreče formiranje vojske Kosova“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Đurić je rekao da su Albanci koristili svaku priliku da prikažu da je odgovornost za neformiranje na Srbima jer ne dolaze na sednice što je, kaže, besmislica.

„Hajde da vidimo da li će smišljati novi izgovor za nesprovođenje. Neophodno je da Beograd i Priština sednu sa upravljačkim timom za sto, kao što je predviđeno sporazumima, i da rade na izgradnji srpske političke zajednice koja treba da omogući više prava za naš narod“, istakao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM primećuje, kako kaže, veliku nervozu u Prištini kod onih koji su „najgorljiviji zagovornici separatizma“ jer se menja politička klima u Evropi i svetu.

„Srbi na Kosovu i Metohiji gledaju sa radošću na današnji susret ruskog predsednika i srpskog premijera. Sa nadom i očekivanjem gledaju na podršku Rusije. Menja se i odnos SAD i EU koja se jasno suprotstavila nameri Prištine da jednostrano formira vojsku Kosova. Treba da budemo strpljivi i držimo se razgovora, da nastavimo da podržavamo srpski narod i u međunarodnim forumima da se borimo protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ako budemo uporni i strpljivi – uspećemo“, rekao je Đurić.

Kada je u pitanju održavanje predsedničkih izbora 2. aprila na KiM, Đurić je rekao da od 2012. njih organizuje OEBS u saradnji sa RIK-om.

„Nema razloga da verujem da će biti drugačije. Smatram da je OEBS na korektan način obavljao taj posao“, zaključio je Đurić.

Izvor: RTS