Директор Канцеларије за питања заједница Иван Томић састао се у Вашингтону са Иланом Гудманом, вишим референтом за Косово у Стејт Депертменту са којим је разговарао о тренутној политичкој ситуацији и програмској платформи „Наш план“, односно реализацији пројеката из ове платформе на терену.
Томић је, како је саопштено из Канцеларије, Гудману објаснио како је направљен “Наш план” и ко је све био укључен у прављење истог.

“По први пут након 17 година Срби знају шта хоће и шта им треба како би њихов живот био на нивоу живота у другим деловима Европе. Наш једини интерес јесте опстанак као и повратак који ће бити реалнији уколико се имплементирају пројекти и објективи Нашег плана”, казао је Томић.

Такође на састанку је договорено повезивање са Ајовом и фондовима који су доступни за српску заједницу у овом погледу, што је према речима Томића од великог значаја, јер је за реализацију пројеката потребна финансијска подршка.

Говорећи о главним изазовима за српску заједницу, Томић је Гудману рекао да су Срби увек били фактор стабилности и спремни на разговор и договор. Међутим како је истакао једострани потези Приштине, где је као пример навео Закон о Трепчи и одузимање српске имовине, стварају додатне проблеме и продубљују политицку кризу, због чега су за Србе неприхватљиви.

“Апсолутно је неприхватљиво непримењивање коалиционог споразума који се тиче формирања Заједнице српских општина на који чекамо већ две године. Заједница мора бити примењена на начин на који је договорена како би решила проблеме људи на адекватан начин. Уколико буде обесмишљена и сведена на ниво невладине организације без икаквих овлашћења нећемо видети побољшање квалитета живота на терену,” казао је Томић.

Он је додао да је повратак Срба у институције показатељ конструктивног приступа проблемима са којима желимо и морамо да се суочимо како би наши мандати служили сврси односно побољшању живота људи, наведено је у саопштењу.

 

Извор: Тв Мост