Трансформација косовских безбедносних снага у косовске оружане снаге за Српску листу није тема за разговор и сваки покушај да се о томе разговара биће губљење времена, изјавио је заменик премијера Косова Бранимир Стојановић, реагујући на најаву Хашима Тачија да ће око тога разговарати са Српском листом.

Бранимир Стојановић је за Радио Слободна Европа рекао да се став Српске листе по питању војске није променио, јер се нису променили услови под којима Срби на Косову живе и раде.

“Ми смо били увек за разговоре и договоре о свему, али одлуке које смо видели последњих неколико месеци, самостално деловање без икакве сагласности Срба по питањима од виталног интереса, довели су нас у ситуацију да о тој теми немамо простора за било какав разговор”, рекао је Стојановић.

На питање да ли ће се Српска листа одазвати позиву косовског председника уколико га добије, заменик косовског премијера је одговорио да су у њој пристојни људи који на пристојне позиве одговарају пристојно, тиме што су спремни да са сваким седну и причају.

“Али, по овој теми неће бити никаквог напретка и никакве промене, због тога што Срби који живе на Косову не виде ниједан разлог да то подрже”, закључио је Стојановић.

Председник “Српске листе” Славко Симић је поводом навода Хашима Тачија да ће “радити на томе да убеди Србе да гласају за формирање косовске војске упркос налозима из Београда да то не ураде” рекао данас да Тачи “неће имати приступа” код посланика “Српске листе” у вези разговора о формирању војске Косова.

Симић је у изјави за агенцију Бета оценио да је “Српска листа” озбиљан политички субјекат која има нову политичку генерацију представника у институцијама у Приштини.

” ‘Српска листа’ промовише конструктивна решења и идеје кроз институције око сваке теме. Али, када је у питању законодавни процес који има тенденцију да трансормише Безбедносне снаге Косова у оружане снаге мимо уставних промена, Хашим Тачи апсолутно неће имати приступа код посланика ‘Српске листе’ по овом питању, ма који вид притиска и механизма употребио”, рекао је Симић.

Симић је додао да за остале српске политичке структуре које, како је оценио, “немају подршку српског народа на Косову”, не гарантује.