Председник “Српске листе” Славко Симић је поводом навода косовског председника Хашима Тачија да ће “радити на томе да убеди Србе да гласају за формирање косовске војске упркос налозима из Београда да то не ураде” рекао данас да Тачи “неће имати приступа” код посланика “Српске листе” у вези разговора о формирању војске Косова.
Он је у изјави за агенцију Бета оценио да је “Српска листа” озбиљан политички субјекат која има нову политичку генерацију представника у институцијама у Приштини.

” ‘Српска листа’ промовише конструктивна решења и идеје кроз институције око сваке теме. Али, када је у питању законодавни процес који има тенденцију да трансормише Безбедносне снаге Косова у оружане снаге мимо уставних промена, Хашим Тачи апсолутно неће имати приступа код посланика ‘Српске листе’ по овом питању, ма који вид притиска и механизма употребио”, рекао је Симић.

Симић је додао да за остале српске политичке структуре које, како је оценио, “немају подршку српског народа на Косову”, не гарантује.

“Онима који буду покушали да улазе у самостални аранжман по овом питању, снажно ћемо стати на пут и јавно их прозвати да су зарад личних интереса продали ‘веру за вечеру'”, рекао је председник “Српске листе”.

У вези питања Заједнице српских општина (ЗСО), Симић је рекао да је ЗСО у власништву српског народа који живи на Косову и Метохији.

“ЗСО је наша будућа релевантна институција око које нема компромиса нити трговине, јер су њена структура, надлежности и овлашћења јасно дефинисани Бриселским споразумом између Приштине и Београда”, оценио је Симић у изјави за Бету.

аутор: АП
извор: Бета