„Dijalog Beograda i Prištine je od izuzetne važnosti i upravo se dijalogom jedino mogu rešiti sva nerešena pitanja koja albanski i srpski narod na Kosovu imaju dok se Zajednica srpkih opština mora formirati u što skorijem periodu kao o preduslov za iskren i suštinski nastavak dijaloga i zato što će njenim formiranjem život Srba na Kosovu biti olakšan u mnogim oblastima“, preneo je potpredsednik Vlade i ministar za zajedncie i povratak Dalibor Jevtić, predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini i komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu tokom sastanka u Prištini.

Jevtić je tokom ovog sastanka istakao da je interes Srba na Kosovu mir i stabilnost i da se jedino mirom i stabilnošću može izgraditi bolji položaj ne samo srpskog već i ostalih naroda koji na Kosovu žive.

„Problema je puno a neki od njih već dugo stoje na putu procesa povratka, procesa koji je i te kako važan. Uzurpirana imovina je problem koji moramo brzo rešavati. Moramo obezbediti bolje i sigurnije ekonomsko okruženje u povratničkim sredinama jer rešavanjem ovih problema podstiče se proces povratka ali i opstanka Srba koji je izuzetno važan“, naglasio je ministar Jevtić.

Jevtić je zvaničnicima Evropske unije koji su danas posetili Kosovo, takođe preneo i da je unutrašnji dijalog o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić važan za budućnost odnosa na Balkanu, rekavši da je došlo vreme da kada se moraju rešiti mnoga nerešena pitanja u odnosima dva najveća naroda na Balkanu i pitanja koja već dugo stoje na putu evropske budućnosti čitavog regiona, i „Srbi sa Kosova pozdravljaju hrabru odluku predsednika Vučića da pokrene ovaj važan proces koji za cilj ima mir i stabilnost“, naglasio je Jevtić.