Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić kaže da izgovora više ne sme da bude i da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana i to onako kako je dogovoreno u Briselu.

Neosporno je da će ZSO biti formirana i insistiraćemo da to ne bude 2021, kako piše u vladinom programu, nego već u toku naredne godine, rekao je Jevtić za Politiku.

Jevtić kaže da je prvi korak već učinjen jer se ovo pitanje nalazi u programu vlade, u koji je uvršten još jedan važan problem, a to je povratak, ali i opstanak Srba na Kosmetu.

Upitan kako komentariše to što je Srpska lista u ušla u vladu Ramuša Haradinaja, on kaže da je to učinjeno zbog života ljudi, ne zbog politike, da je to bila njihova odluka i da su za nju na poslednjim izborima dobili podršku 90 odsto Srba na Kosmetu.

Dodaje da su deo vlade da bi bili na mestima na kojima se rešavaju pitanja o životima i budućnosti Srba na Kosmetu.

„Upravo zbog života Srba širom Kosova i Metohije gde danas žive i gde treba da se vrate doneli smo u ovom trenutku najispravniju moguću odluku“, rekao je Jevtić i dodao da im je izuzetno bilo važno da ih razume zvanični Beograd.

On je rekao da je razgovarao sa Haradinajem i da je sa njim posetio termoelektranu Obilić gde je od 5000 radnika svega osmoro Srba.

„Haradinaj je zahtevao od rukovodstva termoelektrane da se napravi plan zapošljavanja Srba navodeći da ih je neprihvatljivo malo, to je primer onoga na čemu ćemo raditi, jer su ekonomija i zaposlenje danas jedan od osnovnih problema Srba na Kosmetu“, objasnio je Jevtić.

Naveo je da razgovaraju i o drugim temama i da može da kaže da je krajnji cilj mir, pomirenje među narodima na Kosovu kao preduslov normalnog života.

Navodi da su takođe pitanja na kojima žele da rade zajedno sa Albancima i povratak većeg broja raseljenih, privatizacija preduzeća i društvene imovine u srpskim sredinama, uzurpirana imovina, bezbednost i sigurnost, razvoj ekonomije, poljoprivrede…

Povodom vraćanja imovine Srba on kaže da se od toga neće odustati jer je svako parče zemlje koje je u vlasništvu Srba na Kosovu suštinski zalog za budućnost i šansa da ih bude više.

Ocenjuje da povratka gotovo da nije ni bilo, a da je usredsređenost ministarstva koje je i ranije vodio bila na borbi za opstanak Srba.

„Povratak je i to kada mi zadržimo mlade, zadržimo svakog Srbina“, kaže Jevtić i ističe da je ponosan na svaku izgrađenu školu, vrtić, puteve.

Kaže da je reč o 5000 renoviranih objekata i gotovo 1000 novih kuća u kojima danas žive srpske porodice.

Kaže i da je važno to što je Srpska lista dobila mogućnost upravljanja resorom poljoprivrede jer 85 odsto Srba na KIM živi u ruralnim sredinama i živi od poljoprivrede.

Povodom tajnih optužnica sa kojima se suočavaju Srbi koji se vrate, on kaže da je to neprihvatljivo u 21. veku i navodi da je o tom problemu ovih dana razgovarao sa svima, ambasadorima i koalicionim partnerima u vladi i da se s tim mora prestati.

Kaže i da je izrazio zabrinutost povodom slučaja Bogdana Mitrovića iz Suve Reke i da radi na tome da se reši što pre.

„Mitrović je nepravedno uhapšen. Neko je njegovu kuću uzurpirao, a sada mu je taj isti oduzeo mogućnost da bude sa svojom porodicom. Mitrović treba da bude pušten i da svoju nevinost dokaže na slobodi“, ističe Jevtić.

Povodom vojske Kosova, kaže da je stav SL poznat svima. „Bez glasova SL to je nemoguće u ovom trenutku, osim ako se krene u proces izmene samog zakona za šta im nisu potrebni glasovi srpskih poslanika, međutim i međunarodna zajednica je jasna i u saglasnosti sa SL“, ističe Jevtić.

On očekuje apsolutnu pobedu SL u svim sredinama na lokalnim izborima na KiM zakazanim za 22. oktobar.

„SL uživa veliko poverenje građana na Kosovu i podršku zvaničnog Beograda, što jasno govori da vodimo ispravnu politiku“, smatra Jevtić.

Izvor: RTV