Почела је примена Бриселског споразума о слободи кретања, постигнутог пре 3 месеца, којим се омогућава продужетак регистарских таблица са ознакама “КС” на још 5 година, потврђено је за РТК2 из Министарства унутрашњих послова Косова.

Након примене договора о слободи кретања, постигнутог у Бриселу 14. септембра, власницима возила са статусно неутралним “КС” ознакама поново је омогућено да продуже регистрацију возила, након усвајања одлуке владе.

“Такође влада је обавезала Министарство унутрашњих послова И Агенцију за цивилну регистрацију да у наредних неколико дана изда упутства свим регионалним канцеларијама којим ће дати смернице радицима о регистрацији возила са КС таблицама”, рекао је Милан Радојевић заменик министра унутрашњих послова.

За многе возаче ово је олакшавајућа одлука, међутим неки од њих су у међувремену пререгистровали возила на “РКС” таблице, што је представљало додатни трошак.

Употреба “КС” таблица олакшава пословање и аутопревозницима.

“Свакако је олакшавајућа околност. Једном годишње региструјемо, узмемо зелени картон И немамо проблама са преласком. Овако бисмо морали да вадимо пробне таблице, да се задржавамо на прелазу, овако је много лакше И једноставније да функционишемо И брже путујемо”, нагласио је Богољуб Маринковић, директор предузећа за превоз.

Поступак за регистрацију је исти као и раније, а према Споразуму о слободи кретања, постигнутом у Бриселу, таблице са регистарском ознаком “КС”, важиће још пет година.

Извор: RTKLive