О проблемима српских пољопривредника на Косову и Метохији и о евентуалним могућностима да им се помогне, данас су са министром пољопривреде Републике Србије Браниславом Недимовићем разговарали представници Срба са Косова.

 

На састанку су размотрени предлози за нове пројекте и иницијативе, преко којих би се помогли српски пољопривредници.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је истакао да је један од највећих проблема мало тржиште за пласман робе, недостатак погона за прераду пољопривредних производа, као и непостојање саветодавне службе јужно од Ибра.

„Српско становништво на Косову се махом бави пољопривредом, данас смо са министром Недимовићем разговарали о могућим пројектима које би заједно покренули и сложили смо се да треба наставити рад на заједничким пројектима и иницијативама. Имамо много вредних људи који производе, али се због непостојања тржишта суочавају са проблемом вишка робе која пропада. Разговарали смо о покретању производних погона, који би отворили нове могућности за људе који желе да раде“, казао је Стојановић.

Поред заменика премијера, састанку су присуствовали још и председник Општине Грачаница Владета Костић, декан Пољопривредног факултета Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици Божидар Милошевић, начелник Косовског управног округа Срђан Петковић, председник Привременог органа Приштина Љубинко Караџић, саветник заменика премијера Милан Столић, директор Департмана за пољопривреду Општине Грачаница Драгиша Стојановић, директор за економски развој Општине Грачаница Александар Михајловић, саветник заменика премијера и менаџер пројекта „Наш план“ Дејан Радивојевић и посланик Срђан Поповић.

 

Извор: Наш план