Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић каже да је бриселски дијалог важан, да стабилност у Србији очекује и после председничких избора и да верује да апсолутна већина српског народа на Косову и Метохији има потпуно поверење у Александра Вучића.
Бранимир Стојановић је рекао да је став Српске листе непромењене кад је у питању трансформација косовских безбедносних снага у косовску војску, да је негативан и да би формирање војске без сагласности Срба било незаконито.

“За нас је важно да дијалог постоји. О формату треба разговарати на највишем политичком нивоу и да се у суштини две стране око тога договарају и разговарају у формату у ком сматрају да је најсврсисходније и најефектнији”, рекао је Стојановић.

Поновио је да је за Србе на КиМ важно да дијалог постоји јер је, како је оценио, много је лакше да се стварају елементарни услови за пристојан живот када дијалог постоји.

“Видели сте колико напетости се створи, колико проблема се створи оног тренутка када нема никаквих разговора. За нас је, као народ који овде живи, корисно да постоји дијалог зато што се та тензија премешта са терена у неке бриселске канцеларије где није лако”, казао је Стојановић, додајући да зато “треба заиста да будемо захвални премијеру Вучићу и данашњем лидерству Србије што је преузело ту одговорност и тај терет на своја леђа”.

Како је навео, он има потпуно поверење у премијера Вучића и будућег председника Србије.

“Верујем да апсолутна већина српског народа овде исто тако мисли и то ће се сигурно и показати на наредним изборима”, казао је Стојановић.

Заменик косовског премијера је нагласио да очекује стабилну Србију и након изобора.

“Очекујем да Србија настави да иде оним правцем којим је кренула, да буде стабилна, да се развија, да економски јача, да јача у сваком смислу, да се институционално даље унапређује, да се јачају основни елементи државе и да на тај начин са јачим својим капацитетом помогне и нама на Косову и Метохији да боље и квалитетније организујемо свој живот”, казао је Стојановић.

Заменик косовског премијера је казао да је став Срба на Косову непромењен када је у питању трансформација косовских безбедносних снага у косовску војску.

“Наш се став ту није променио и та толика жеља да се то уради мислим да проистиче из једног пре свега популистичког, дневно-политичког разлога, да ту не постоји озбиљна потреба јер не постоји ни озбиљна аргументација зашто то треба да се деси”, оценио је Стојановић.

Како је приметио, слично је било и у случају закона о Трепчи, који се практично не примењује.

“Видите да је неспроводив и нарочито неће бити спроводив на северу Косова, иста је прича и са овом најављеном трансформацијом. Ствара се атмосфера у којој је то не знам зашто потребно али то само доказује да нажалост албанска политичка елита још није фокусирана на оно што јесу животни проблеми људи који овде живе”, рекао је он.

Стојановић је упозорио да и у случају да косовски Албанци формирају војску то не могу да ураде на законит начин и да не види шта ће се променити позитивно у животу било ког човека који живи на Косову ако се то догоди.

“Наш став је негатован, ми смо то рекли првог дана, исти је такав наш став и данас”, поновио је Стојановић и подсетио да на Косову постоје много већи проблеми од формирања косовских оружаних снага – од озбиљних економских проблема, незапослености, озбиљних социјалних и друштвених проблема – сиромаштва, очајног стања у образовању и здравству.

Извор: ТВ Мост