Počela je primena Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, postignutog pre 3 meseca, kojim se omogućava produžetak registarskih tablica sa oznakama “KS” na još 5 godina, potvrđeno je za RTK2 iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Nakon primene dogovora o slobodi kretanja, postignutog u Briselu 14. septembra, vlasnicima vozila sa statusno neutralnim „KS“ oznakama ponovo je omogućeno da produže registraciju vozila, nakon usvajanja odluke vlade.

“Takođe vlada je obavezala Ministarstvo unutrašnjih poslova I Agenciju za civilnu registraciju da u narednih nekoliko dana izda uputstva svim regionalnim kancelarijama kojim će dati smernice radicima o registraciji vozila sa KS tablicama”, rekao je Milan Radojević zamenik ministra unutrašnjih poslova.

Za mnoge vozače ovo je olakšavajuća odluka, međutim neki od njih su u međuvremenu preregistrovali vozila na „RKS“ tablice, što je predstavljalo dodatni trošak.

Upotreba “KS” tablica olakšava poslovanje i autoprevoznicima.

“Svakako je olakšavajuća okolnost. Jednom godišnje registrujemo, uzmemo zeleni karton I nemamo problama sa prelaskom. Ovako bismo morali da vadimo probne tablice, da se zadržavamo na prelazu, ovako je mnogo lakše I jednostavnije da funkcionišemo I brže putujemo”, naglasio je Bogoljub Marinković, direktor preduzeća za prevoz.

Postupak za registraciju je isti kao i ranije, a prema Sporazumu o slobodi kretanja, postignutom u Briselu, tablice sa registarskom oznakom “KS”, važiće još pet godina.

Izvor: RTKLive