Уколико би Рамуш Харадинај био нови косовски премијер након избора 11. јуна, то би изазвало тешкоће и проблеме у односима Београда и Приштине, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Она је додала да се Србија залаже за мир и стабилност, те да ће наставити да кроз процес дијалога унапреди и решава питања и проблема Срба и Албанаца на КиМ.

На изборима ће, како каже, Српска листа бити та која представља интересе свих Срба и она треба да спречи стварање војске Косова.

“Српска листа је та која ће да штити и представља интересе Срба на КиМ”, појаснила је она.

Кубуровић је гостујући на ТВ Пинк рекла да нису смањени капацитети УНМИК-а на КиМ, што су покушале да учине поједине чланице Савета безбедности УН на последњој седници о Косову.

“Србија је реаговала на одговарајући начин указујући да је неопходно да УНМИК настави да ради пуним капацитетом, јер управо је он гарант територијалног суверенитета и интегритета и спровођења резолуције 1244”, појаснила је Кубуровић.

Она је нагласила да дешавања на КиМ, претње Србима, изјаве албанских политичара, показују колико је важно да УНМИК остане на КиМ.

“Указали смо на непримерене изјаве албанскуих политичара, које нису осуђене од стране ЕУ и Америке”, нагласила је она.

Упитана за случај Харадинаја и то што га француски суд није испоручио Србији она је рекла да као министар правде никада не коментарише одлуке судова, али да је та одлука “политичка и срамна”.

“Француски суд је констатовао у пресуди да су испуњењи услови за изручење, да нема политичког гоњења, да случај није застарео, али на последњој страни кажу да би испоручење било политички штетно за Харадинаја. Пресуда дакле није била заснована на доказима, већ је политичка одлука”, закључила је она.