Председник Српске листе Славко Симић изјавио је након састанка са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, да је неприхватљиво да Уставни суд Косова одређује судбину српског народа на Косову и Метохији.
У изјави за РТВ Пулс председник Српске листе Славко Симић каже да је на заједничком састанку којем су присуствовали и лидери Демократске партије Косова Кадри Весељи и председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа, са којима Српска листа има потписан коалициони споразум, била добра прилика да се покаже Могеринијевој да је Српска листа поуздани политички чинилац посвећен очувању мира и стабилности.

“Ово је била изузетна прилика да испред високе представнице Европске уније тражим од албанских политичара да преузму одговорност у спровођењу споразума који се тиче оснивања Заједнице српских општина. Поручио сам да је неприхватљиво да Уставни суд Косова одређује судбину српског народа на Косову и Метохији, и када је у питању ЗСО, и када је у питању поштовање закона који су прошли кроз скупштинске процедуре”, рекао је Симић.

Каже да је на састанку постигнут јасан консензус око тога да је потребно наставити процес дијалога на техничком и на високом нивоу.

“Требало би да се у Бриселу прецизно дефинишу конкретни кораци у успостављању ЗСО и да се одбаце све политичке и правне опструкције тог процеса, односно да се, с тим у вези, поштују сва људска права српске заједнице “, рекао је Симић, за кога је примарна тема састанка била ЗСО, док је за албанске политичаре то био Закон о демаркацији границе са Црном Гором.

 

Извор: ТВ Пулс