Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je nakon sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da je neprihvatljivo da Ustavni sud Kosova određuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
U izjavi za RTV Puls predsednik Srpske liste Slavko Simić kaže da je na zajedničkom sastanku kojem su prisustvovali i lideri Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, sa kojima Srpska lista ima potpisan koalicioni sporazum, bila dobra prilika da se pokaže Mogerinijevoj da je Srpska lista pouzdani politički činilac posvećen očuvanju mira i stabilnosti.

“Ovo je bila izuzetna prilika da ispred visoke predstavnice Evropske unije tražim od albanskih političara da preuzmu odgovornost u sprovođenju sporazuma koji se tiče osnivanja Zajednice srpskih opština. Poručio sam da je neprihvatljivo da Ustavni sud Kosova određuje sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i kada je u pitanju ZSO, i kada je u pitanju poštovanje zakona koji su prošli kroz skupštinske procedure”, rekao je Simić.

Kaže da je na sastanku postignut jasan konsenzus oko toga da je potrebno nastaviti proces dijaloga na tehničkom i na visokom nivou.

“Trebalo bi da se u Briselu precizno definišu konkretni koraci u uspostavljanju ZSO i da se odbace sve političke i pravne opstrukcije tog procesa, odnosno da se, s tim u vezi, poštuju sva ljudska prava srpske zajednice “, rekao je Simić, za koga je primarna tema sastanka bila ZSO, dok je za albanske političare to bio Zakon o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

 

Izvor: TV Puls