Srpska lista ima jačinu i od nje zavisi vlada u Prištini, poručuje predsednik Liste Goran Rakić. Nećemo se ponašati ucenjivački, nećemo gurati prst u oko Albancima, ali bićemo kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na obaveze, rekao je Rakić za RTS.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj juče je zvanično preuzeo dužnost predsednika Vlade privremenih institucija na Kosovu i Metohiji. Vlada je izabrana u subotu tesnom većinom, tri meseca posle izbora, a podržali su je i poslanici Srpske liste, kojoj su pripala tri ministarstva.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da može sto posto da garantuje da će Zajednica srpskih opština biti vrlo brzo formirana.

„To je bio jedan od naših uslova, ali je i međunarodna obaveza. Priština je dužna da po Briselskom sporazumu, čiji je potpisnik, što pre omogući stvaranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Rakić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Rekao je da neće licitirati datumima. „Srpska lista ima jačinu i od nje zavisi vlada u Prištini. Nećemo se ponašati ucenjivački, nećemo gurati prst u oko Albancima, ali bićemo kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na obaveze“, rekao je Rakić.

Poslednjih dana Ramuš Haradinaj je promenio retoriku. Kaže da će biti formirana ZSO i da će biti dijaloga. Insistira i na izgradnji pomirenja.

„Poverenje se najteže vraća. Davno je izgubljeno, mislim da sada imamo snage da ga povratimo. Prvi razlog je taj što je i Haradinaj rekao – da dijalog nema alternativu. Srpska lista će u narednom periodu biti ispred svog naroda, neće gurati narod ispred sebe i boriće se za ostanak, opstanak i povratak raseljenih na KiM“, istakao je Rakić.

Komentarišući Haradinajev poziv na unutrašnji dijalog, Rakić je rekao da se već učestvuje u dijalogu na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„U kom smeri će ići Haradinajev dijalog, mi to ne znamo. Mi ćemo svoje predloge dati našem predsedniku Vučiću“, rekao je Rakić.

Srpska je prethodnih godina bila brana najavama Prištine da sprovede transformaciju bezbednosnih snaga u vojsku Kosova.

„Naš stav je poznat, svedoci smo da je i vlada iz ekspozea izbacila transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, a tu je rezolucija 1244 koja kaže da bezbednost može jedino Kfor da garantuje“, objasnio je predsednik Srpske liste.

Na pitanje šta će se učiniti kako bi se omogućio povratak i ostanak Srba na KiM, Rakić je odgovorio da će raditi kroz institucije kako bi omogućili bolji život Srba.

„Imajući u vidu da 80 odsto Srba živi u ruralnim predelima, dobili smo novo ministarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i preko njega ćemo subvencijama pomagati ljudima koji žive u zaista teškim uslovima. Izborićemo se i za otvaranje novih radnih mesta. Veoma je bitno da imamo i podršku Vlade, predsednika Vučića i preko 40.000 ljudi prima direktnu pomoć Vlade RS“, ukazao je Rakić.

Bilo je mnogo optužbi onih koji kažu da je ulazak Srpske u kosovsku vladu na štetu Srba i da nije smelo sa Ramušem Haradinajem da se sarađuje.

„Šta je bila alternativa? Ili ići sa Samoopredeljenjem koje se zalaže za ujedinjenje sa Albanijom ili ne ući u vladu, a onda bi opet bile kritike zašto nismo ušli u vladu da se borimo za srpski narod. Pozivam ih da dođu sa svojim porodicama, da žive sa nama, da osete kako žive Srbij južno od Ibra, gde je još teže nego na Severu, pa ćemo onda saslušati njihove savete i predloge. Neprimereno je da neko ko sedi u udobnoj fotelji u Beogradu, iz nekog kafića nama savetuje kako ćemo živeti i kako odbraniti svoju decu na Kosmetu“, zaključio je Rakić.