Како би искористили све могућности за спречавање формирања косовске војске и да би Приштини ускратили изговоре за неформирање ЗСО, посланици Српске листе су одлучили да се врате у косовски парламент, изјавио је за “Танјуг” шеф посланичког клуба те листе Славко Симић.

Славко Симић је Танјугу рекао да су се на тај корак (да се врате у косовски парламент) одлучили узимајући у обзир интересе српског народа на КиМ, као и сложену политичко-безбедносну ситуацију.

Упитан да ли су посланици Српске листе одлуку донели у консултацијама са Београдом, Симић је рекао да је она донета у интересу српског народа на Косову и Метохији, и да се нада да ће Влада Србије показати разумевање за ову политичку одлуку.

“У протеклом периоду је одсуство наших посланика из парламента било изговор за потпуно одсуство конструктивности косовских институција када је реч о проблемима и интересима српског народа, и за многе ствари се Приштина оправдавала пред међународном заједницом изговарајући се управо одсуством Српске листе из институција”, рекао је Симић.

То им је, између осталог, био крунски аргумент за нечињење по питању формирања Заједнице српских општина, објаснио је Симић.

Одлука посланика Српске листе да замрзну учешће у раду косовског парламента је, према његовим речима, била принципијелна, али српски народ је, уз очиту прећутну сагласност међународне заједнице, у међувремену био изложен додатним притисцима и нападима на његова колективна права.

Симић је подсетио да су посланици Српске листе одлуку да замрзну учешће у раду парламента донели у октобру прошле године након што је Приштина без консултација са српским политичким представницима донела штетан закон о “Трепчи”.

У међувремену је усвојен и скандалозан закон о стратешким инвестицијама и донета одлука косовске владе којом је Приштина посегнула за имовином државе Србије.

“Кад год бисмо код представника међународне заједнице изражавали негодовање због оваквих потеза, увек би нам било узвраћено констатацијом да је требало да политичку борбу против тих аката поведемо унутар институција”, навео је Симић.

Извесно је да ће институције у Приштини у блиској будућности ући и у процес формирања косовске војске, а српски политички представници не смеју да остану на маргини дешавања, већ се њихово противљење мора јасно чути унутар институција како нам се после не би пребацивало да нисмо искористили све демократске механизме и учинили све што је у нашој моћи да то спречимо, закључио је Симић.

Извор: РТС