O političkoj situaciji, položaju Srba na Kosovu, neučestvovanju srpskih predstavnika u radu kosovskih institucija, povratku i mnogim drugim problemama danas su predstavnici Srpske liste, Branimir Stojanović, Slavko Simić i Dalibor Jevtić razgovarali sa direktorkom za proširenje zapadnog Balkana pri Evroskoj Komisiji Genovevom Ruiz Kalaverom.

Zamenik premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova Slavko Simić i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, predstavnicu Evropske komisije su upoznali sa razlozima njihovog bojkota kosovskih institucija. Istakli su koliko je važno formiranje Zajednice srpskih opština u formi koja je u Briselu dogovorena, kao i sprovođenje i poštovanje drugih potpisanih sporazuma.

Predstavnici Srpske liste su u razgovoru sa Ruiz Kalaverom takođe istakli da žele da se odnosi sa Albancima normalizuju i da se dijalog nastavi. Naglasili su da su konstruktivni prema partnerima i da takođe očekuju konstruktivan i korektan odnos i druge strane.

Na sastanku je bilo reči i o povratku Srba i o njihovim problemima, posebno u zatvorenim enklavama, kao i o neophodnosti ekonomske podrške kako povratničkim, tako i sredinama u kojima Srbi čine većinu.

Sastanku je prisustvovala i šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Izvor: Naš plan