Српски представници неће подржати формирање војске Косова, а законски то не може да се спроведе у дело без наше подршке. Приче о формирању косовске војске су импровизација оних који прижељкују изборе, оценио је данас заменик премијера Бранимир Стојановић.

Стојановић је истакао да за ту идеју Албанци немају ни подршку међународне заједнице, те да се све своди на дневну политику и подизање политичког рејтинга појединих политичара.

„Очигледно је да не постоји апсолутна нити критична подршка међународне заједнице, нити међу самим Албанцима сагласност како то треба и да ли то уопште треба урадити. Апсолутно је јасно да ми нећемо подржати да се то уради на било који начин, а законски и регуларно по Уставу то не може да се спроведе без нас.  Ова импровизација која се дешава и која је сада на снази пре свега има за циљ неку дневну политику и очигледно је да многи који навијају за изборе и који желе да створе ситуацију у којој су избори неизбежни намерно повлаче овакве популистичке потезе како би подигли сопствени рејтинг, али и како би створили додатну кризу у којој би избори били неизбежни“, оценио је Стојановић.

Он је поновио да се Срби и даље неће враћати у Владу и Скупштину, истакавши да су разлози због којих су изашли и даље важећи и да не постоје нови аргументи који би Србе убедили да се врате у институције.

„Оног тренутка када косовски Албанци и њихови лидери схвате да морају да спроведу заједницу и то онако како је договорена, када реше да донесу конкретне одлуке које иду у правцу формирања заједнице тада ће постојати предуслови да се ми вратимо. До тог тренутка апсолутно остајемо у овом статусу као и сад“.

Коментаришући одлазак троје посланика у Парламент и њихово уписивање у евиденцију присутних, заменик премијера је казао да то не значи повратак, већ просто меру предострожности.  Срби неће дозволити да због некакве техничке процедуре  изгубе политички утицај и позиције које имају.

„Ради се о просто техничкој ствари по којој ће наши посланици да се побрину да не изгубе мандате, јер очигледно многи из албанских странака желе да се деси то, да се њима одузму мандати.  Нико се није вратио, нити ће се вратити, нити ће учествовати у доношењу било какве одлуке то је наш став и то се неће променити“, рекао је Стојановић.

 

Извор: Наш план