О политичкој ситуацији, положају Срба на Косову, неучествовању српских представника у раду косовских институција, повратку и многим другим проблемама данас су представници Српске листе, Бранимир Стојановић, Славко Симић и Далибор Јевтић разговарали са директорком за проширење западног Балкана при Евроској Комисији Геновевом Руиз Калавером.

Заменик премијера Бранимир Стојановић, председник Српске листе и посланик у Скупштини Косова Славко Симић и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, представницу Европске комисије су упознали са разлозима њиховог бојкота косовских институција. Истакли су колико је важно формирање Заједнице српских општина у форми која је у Бриселу договорена, као и спровођење и поштовање других потписаних споразума.

Представници Српске листе су у разговору са Руиз Калавером такође истакли да желе да се односи са Албанцима нормализују и да се дијалог настави. Нагласили су да су конструктивни према партнерима и да такође очекују конструктиван и коректан однос и друге стране.

На састанку је било речи и о повратку Срба и о њиховим проблемима, посебно у затвореним енклавама, као и о неопходности економске подршке како повратничким, тако и срединама у којима Срби чине већину.

Састанку је присуствовала и шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова.

Извор: Наш план