Zamenik ministra unutrašnjih poslova u ostavci Milan Radojević sastao se danas sa asistentom Generalnog Sekretara UN-a gospodinom Aleksandrom Zuevim iz Ruske Federacije. Gdin Zuev je asistent generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša za pitanja vladavine prava i bezbednosnih institucija.

Na sastanku zamenik ministra unutrašnjih poslova Radojević je upoznao G. Zueva sa bezbedonosnim izazovima na Kosovu naročito sa onima sa kojima se susreće srpska zajednica, od pitanja uzurpirane imovine, napada na povratnike do problema dobijanja kosovskih dokumenata i fizičke bezbednosti. Konstatovano je da su rezultati pravosudnih organa po pitanju uzurpirane imovine i napada na povratnike poražavajući što doprinosi dodatnom nepoverenju u kosovske institucije.

Predstavnici Srba u institucijama su odlučni da sve probleme rešavaju unutar sistema kao i i u skladu sa dogovorima koje su Beograd i Priština postigli u Briselu. Stoga smo odlučni u nameri da se osnuje Zajednica srpskih opština onako kako je to dogovoreno u Briselu. Formiranje Zajednice će doprineti bezbednosti ne samo srpske zajednice već i celokupnog Kosova.

Takođe, uloga UN na Kosovu je jako važna stoga je bitno da prisustvo UNMIK-a ostane nepromenjeno.