Представници Срба на Косову и Метохији пренели су генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу забринутост српске заједнице због актуелне ситуације, као и њихову спремност да сва отворена питања решавају на миран начин дијалогом.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић рекао је за Тањуг да су представници Срба најпре упознали Столтенберга, који борави у Приштини, са актуелном ситуацијом на северу Косова.

“Сложили смо се око тога да је Кфор гарант мира и стабилности и да ће тако остати и даље”, рекао је Ракић и додао да ће разговори са Приштином, уз посредовање ЕУ, бити настављени у другом формату.

Главна тема тог сусрета биће судбина потпорног зида, који је изграђен у близини главног ибарског моста у Северној Митровици, рекао је Ракић истакавши да Срби очекују да до коначног договора неће бити једностраних потеза.

Поред Ракића састанку са генералним секретаром НАТО-а присуствовали су заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, шеф посланичког клуба Српске листе Славко Симић и градоначелник Грачанице Владета Костић.

“Пренели смо забринутост и очекивање да Кфор испуни своју мисију и обезбеди стабилност и сигурност за све који живе на Косову”, рекао је Стојановић након састанка, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Симић је у изјави за Тањуг рекао да су представници Срба генералном секретару НАТО-а јасно ставили до знања да српска заједница на КиМ жели да гради мирно и безбедно окружење, за све грађане, као и да Срби имају поверење у Кфор.

“Нагласили смо да је недопустиво да институције у Приштини предузимају било какве једностране потезе у Северној Митровици, јер је градоначелник Горан Ракић конструктиван и улаже пуно напора да се сачува мир и стабилност због чега има пуну подршку осталих политичких представника Срба”, закључио је Симић.

Столтенберг је представницима Срба рекао да је Кфор гарант мира и стабилности и да ће наставити да ради у складу са својом мисијом, наводи се у саопштењу из кабинета Стојановића.

Извор: РТС