Председник Српске листе Славко Симић изјавио је данас да је крајње време да Приштина испуни обавезе које је преузела споразумом из Брисела и да би Европска унија треба јасно да предочи албанским политичким лидерима на Косову да нема оправдања ни времена за одлагање формирања Заједнице српских општина.

– Институције и носиоци политичких функција на Косову на крају морају да сносе одговорност због пролонгирања и политичких опструкција које стално намећу уз подршку опозиционих политичких партија како би маргинализовали Бриселски дијалог – рекао је Симић.

Према његовим речима, лоше намере морају да се отклоне и ЕУ би као посредник у дијалогу Београда и Приштине требало да реагује.

– Времена више нема. Хоћемо отворену и искрену сарадњу кроз заједнички рад и доношење декрета о формирању ЗСО и поштовању онога што је потписано у Бриселу. Као и поштовање онога што је потписано у Приштини са коалиционоим партнерима приликом формирања Владе Косова – рекао је лидер Српске листе.

Он је додао да је косовска влада настала на коалиционом споразуму који предвиђа успостављање ЗСО, што је одавно требало да буде завршено.

Симић је оценио да је добра идеја Београда да се сачека до Сретења како би се српска страна уверила да ли постоји воља и да ли има одлучних и одговорних албанских политичких представника који ће јасно позвати Србе и рећи “данас крећемо са формирањем ЗСО”.

Према његовим речима, уколико се “обистине слутње” да нема политичке и институционалне воље да се направи корак у том правцу, српски политички представници тражиће институционалну и политичку подршку.

“У координацији са нашом владом, премијером Александром Вучићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, предузећемо све политичке кораке, када је у питању процес који је темељ Бриселског споразума за српску заједницу, да учинимо оно што је давно требало да се деси, а то је да конституишемо нашу извршну институцију ЗСО већ на Сретење ове године – рекао је Симић.

Извор: Блиц